CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2008.09.19

Elindult az Iskolabüfé Éve Program

Az egészséges iskolai táplálkozás eddig nélkülözte az őt megillető figyelmet. Ezen kívánt változtatni Óbuda, amikor meghirdette az Iskolabüfé programsorozatot.

A Bio élelmiszereket és italokat előállító termelők, a kerületi ÁNTSZ és az iskolák együttműködésétől a káros tendenciák megszakadását várják.

A társadalom betegségének egyik kórtünete a materiális javak habzsolása, ezzel párhuzamosan pedig a nem kézzelfogható dolgok leértékelődése - mondta Bús Balázs polgármester az Árpád Gimnáziumban megrendezett "Iskolabüfé Év" című konferencián nyitóbeszédében. A közismert amerikai táplálkozási szokások kapcsán kifejtette, "a legjobb védekezés a korai elhízás ellen a rendszeres sport. A magunk részéről ezt támogatjuk, amikor a kerületben, nyolc különböző helyszínen építünk többfunkciós, sötétedés után is használható műfüves sportpályákat. A sportnak ugyanis a fizikai erőnlét javításán túl olyan közösségteremtő ereje van, mely az öncélú és sokszor káros délutáni időfecsérlés megfelelő alternatívája lehet a diákság, a fiatalok körében." Utalt arra is, hogy az iskolabüfé és személyzete döntő hatással van a későbbi táplálkozási szokások kialakításában, ezért nem mindegy, hogy kik és milyen termékek forgalmazására kapnak megbízást a kerület tanintézményeiben.

Szeretnénk mindenkiben tudatosítani, hogy melyek azok a tápanyagok, melyek az adott életkorban a legmegfelelőbbek - mondta Kovács Judit, az önkormányzat egészségügyi főtanácsadója. Mint jelezte, az akció nem előzmények nélkül való, a fővárosi ÁNTSZ már 2006-ban kezdeményezte. Erre válaszul hozta létre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata azt a munkacsoportot, melynek munkája eredményeként a mai napon útjára indulhatott az egészséges táplálkozást elősegítő Iskolabüfé Éve program, melyhez a kerületben tizenkilenc iskola csatlakozott.

Figyelmébe ajánljuk