CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2009.01.13

Nabucco nélkül ki vagyunk téve az orosz birodalmi érdekeknek

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy a jövőben tartózkodjon a közös európai földgázvezeték fontosságát megkérdőjelező nyilatkozatoktól. Ezt Szijjártó Péter fideszes szóvivő mondta kedden újságíróknak.

"A mostani helyzet is világosan mutatja, hogy milyen felelőtlenek voltak azok a kormányzati nyilatkozatok, akár Magyarországról, akár más országról van szó, amelyek kétségbe vonták ennek az alternatív megoldásnak a fontosságát és prioritását" - mondta a Fidesz-szóvivő a gázvita nyomán előállt helyzetet értékelve.

Hozzátette: A Fidesz ezért arra kéri a magyar kormányt, hogy a jövőben tartózkodjon minden olyan nyilatkozattól, amely akár egy kicsit is kétségbe vonja a Nabucco-vezeték, mint alternatív vezeték prioritását és fontosságát.

Szijjártó rámutatott arra is, az elmúlt időszak eseményei rávilágítottak, hogy az Oroszországtól való egyoldalú energiafüggés Európa és Magyarország számára is "hatalmas stratégiai biztonsági kockázatot" jelent.

Ahogy fogalmazott, "Európa és benne Magyarország ki van téve az orosz birodalmi érdekeknek".

A szóvivő szerint ezért sem szabad tovább halogatni a Nabucco megépítését, nemcsak beszélni kell róla, hanem meg is kell valósítani.

Szijjártó Péter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány és az európai uniós illetékesek korábban magánvitának tekintették az orosz-ukrán konfliktust, mert mint mondta ugyanis "nem magánügy, ha bármely európai országban fáznak az emberek".

A gázvita magyarországi kezelése kapcsán a képviselő "nehezen értelmezhetőnek" nevezte, hogy a kormány "egy szabadságon lévő külügyminiszterrel" hirdetett diplomáciai offenzívát.

Mint fogalmazott, "komoly nehézséget" jelentett az is, hogy az oroszországi és ukrajnai magyar nagykövetek időben visszaérkezzenek állomáshelyükre, de az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok sem erősítették a lakosság biztonságérzetét.

"Azt sem tartjuk helyesnek, hogy a kormány ebben a helyzetben egy összefogás helyett a politikai támadás lehetőségét választotta, amikor "fenyegetőzéssel és mellébeszéléssel" hárította el a megyei önkormányzatok által felajánlott segítséget - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Figyelmébe ajánljuk