CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2009.02.03

A kormány a felelős a 300 forintos euróért

A kormány képtelen kezelni az egyre súlyosbodó válságot. Ezt láthatjuk a 300 forintos euróban és a 22 ezer munkahely megszűnésében is - hangzott el Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján.

Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát - mondta a Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján. Az elmúlt két nap abból állt, hogy Gyurcsány Ferenc a bankárokkal és gazdasági szereplőkkel találkozott, miközben a forint árfolyama folyamatosan zuhant - emelte ki a politikus.

A magyar valuta gyengülésének újabb lendületet a rendkívüli parlamenti ülés adott. Ez azért történhetett, mert a piac még egyszer, reméljük utoljára, bizalmat szavazott a miniszterelnöknek. A bankok megvárták, mit mond Gyurcsány Ferenc, milyen kiutat ajánl a válságból, ám semmi olyat nem tudott ígérni, ami megnyugtatta volna a gazdasági szereplőket. A kormányfő méltatlan volt a piac bizalmára. Ennek következtében a forint még aznap délután esni kezdett - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kormány nem tudja kezelni a válságot. Ezt láthatjuk a forint mélyrepülésében és a munkahelyek megszűnésében is.
A kormány a felelős a 300 forintos euróért (Navracsics Tibor)
A válság következtében eddig 22 ezer ember veszítette el állását, a kormány 22 ezer munkahelyet nem tudott megvédeni. Ez egy évre nézve, térségekre bontva például a Közép- Dunántúlon 4500 új munkanélkülit jelent. Ma Debrecenben újabb 147 ember vesztette el állását - mutatott rá a képviselő.

Navracsics Tibor felhívta a figyelmet: csak januárban 1400 cég ellen indult csődeljárás. Ez negatív rekord, soha ilyen rossz számadat nem született még. A GKI konjunktúra-indexe történelmi mélyponton kezdte a 2009-es évet, a beszerzési menedzserindex 1990 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony. Az államadósság mértéke az 1996/97-es szinten van. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a Gyurcsány-kormány politikája nemhogy egyhelyben toporgást jelent, hanem egy egész évtizeddel vetette vissza Magyarország fejlődését - jelentette ki a politikus.

A Fidesz frakcióvezetője kudarckezelő testületnek nevezte a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központot. A képviselő elmondta: a kormányzat eddig nem tett mást, csak kudarcot kudarcra halmozott. Most egy testületet is életre hívnak, amely intézményesen fogja a kudarckezelést jelképezni. Sajnálatos továbbá az is, hogy a szocialisták sajtóeseményt csinálnak abból, hogy a miniszterelnök találkozik minisztereivel.

Azt láthatjuk tehát, hogy a kormány cselekvés helyett konzultál, nyilatkozik és jobb híján a Fideszt szidja - mondta a politikus, hozzátéve: ez nem politika, ez nem válságkezelés. A Fidesz továbbra is új választások kiírásában és egy új kormány felállításában látja a helyzet megoldását.

Figyelmébe ajánljuk