CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2009.03.03

Aláírásgyűjtés a közvetlen Baja-Budapest járatért

Aláírásgyűjtést indított a Fidesz Tolna megyei szervezete a Baja és Budapest közötti közvetlen vasúti közlekedés visszaállításáért - jelentették be a párt országgyűlési képviselői kedden Szekszárdon, a vasútállomáson tartott sajtótájékoztatójukon.

Potápi Árpád János fideszes honatya, a párt Tolna megyei elnöke elmondta: képviselőtársaival közösen levélben keresik meg Molnár Csaba közlekedési minisztert, hogy a MÁV Start Zrt. állítsa vissza a napi két pár közvetlen járatot Baja és Budapest között.

A dél-dunántúli és alföldi térség utazói hátrányos helyzetbe kerültek azzal, hogy a 2008. december 14-ei menetrend-módosítás után hétköznapokon csak átszállással lehet eljutni vasúton a fővárosba. Ez az út sok esetben fél napot vesz igénybe - jelentette ki a politikus.

Zsigó Róbert, Baja fideszes országgyűlési képviselője szerint előfordult már, hogy a rosszul átalakított menetrend miatt kevesen utaztak egy adott vonalon, ezért azt később - a kihasználatlanságra hivatkozva - megszüntették. Hozzátette, hogy ha az állam adókat szed be, akkor kötelessége megfelelő közszolgáltatást biztosítani.

Horváth István, Szekszárd fideszes képviselője és polgármestere megdöbbentőnek nevezte a választ, amelyet az ügyben feltett parlamenti kérdésére kapott.

"Azt mondták, hogy átlagosan két és fél óra alatt fel lehet érni egy átszállással Szekszárdról Budapestre, és száz kilométeres sebességgel mennek ezen a szakaszon a vonatok. Aki utazott ezen a vonalon, az tudja, hogy ez nem felel meg a valóságnak" - mondta. Szerint a Szekszárd és Budapest közötti utat ma 19. századi körülmények között lehet megtenni vonaton.

Puch László, a közlekedési minisztérium államtitkára hétfőn a parlamentben, a szekszárdi ellenzéki képviselő kérdésére azt mondta: a korábbi közvetlen járat helyett, amely 4 óra 8 perc alatt ért Budapestre, ma egy átszállással, két és fél óra alatt el ehet érni a fővárost.

A vasúttársaság internetes menetrendje munkanapokon húsz járatot kínál az utasoknak Szekszárdtól Budapestig. A legrövidebb menetidő 2 óra 19 perc egy átszállással, ebből a vonatból azonban csak kettő közlekedik. A járatok leggyakoribb menetideje három, három és fél óra.

Figyelmébe ajánljuk