CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2009.04.22

Tartalékosok nélkül nincs hadsereg

Változtatni kell azon, hogy Magyarországon a katonák békelétszáma ugyanannyi, mint mozgósítási létszámuk; tartalékosok nélkül ugyanis nincsen hadsereg - mondta Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke szerdán Budapesten.

Szerinte a honvédelem nemzeti jellege csak akkor tud kiteljesedni, ha az ország nagy lépést tesz az önkéntes tartalékosi rendszer irányába.

Simicskó István a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány szakértői kerekasztal-megbeszélésén úgy vélekedett, hogy az elmúlt években a honvédelem is túlpolitizálttá vált, holott a szakmai véleményeket nem lehet mellőzni a politikai döntések során. Hangsúlyozta: az állami szerepvállalás a katonai biztonság megteremtésében örökérvényű feladat. Anarchiához vezet, ha különböző magánhadseregek vagy félkatonai szervezetek jönnek létre - tette hozzá.

A politikus emlékeztetett a 2004-es honvédelmi törvényre, amely meghatározza, mi a honvédség feladata, és kimondja, hogy Magyarország biztonsága három pillérre, a magyar honvédségre, az állampolgárok hazafias elkötelezettségére és a szövetségesekre épül.

Véleménye szerint e hármas rendszerben rendkívül egészségtelen aránytalanság lépett fel, ugyanis a hangsúly - a külső biztonságot figyelembe véve - szinte teljesen az ország NATO-szövetségesein van, az állampolgári kötelezettség pedig alig jelenik meg. Ezen változtatni kell, nem lehet pusztán a NATO-szövetségesekre bízni az ország védelmét - mondta, hozzáfűzve, hogy nagyon fontos lenne a társadalom honvédelmi tudatának ápolása is.

A törvény azonban nem teszi lehetővé, hogy valaki önkéntes tartalékosként csatlakozzon, kizárólag hivatásosként vagy szerződésesként teheti ezt. Súlyos hiányossága a jogszabálynak, hogy az állampolgárok ki vannak zárva a honvédelemből - mutatott rá Simicskó István.

A kerekasztal-megbeszélésen Kladek András nyugállományú ezredes, a Nemzeti Hírközlési Hatóság vezető főtanácsosa is az önkéntes tartalékosok fontosságát emelte ki.

Kifejtette: Európában egyedül Magyarországnak nincs tartalékos hadereje. Mint mondta, figyelembe véve a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák, valamint az őket itthon kiszolgálók számát, illetve azt, hogy mintegy háromezer katona hiányzik a honvédség létszámából, akkor azt mondhatni, hogy egy komolyabb árvíz esetén a honvédség alig három hétig bírná a gátakon tartalékosok nélkül.

A tartalékosok rendszerének bevezetéséhez Kladek András szerint valós katonai beosztásokra, a szolgálat vállalásához motivációra, a munkáltató számára megfelelő kompenzációra, a hivatalos állomány részéről pedig fogadókészségre és partnerségre lenne szükség.

Figyelmébe ajánljuk