CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2009.05.28

Offshore cégekbe menekített mesés vagyonok

A Fidesz arra szólította fel Bajnai Gordont és Oszkó Pétert, hogy tegyék nyilvánossá: mennyi adóforintot spóroltak meg offshore cégeikkel az évek folyamán - mondta Balsai István csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Régóta tudjuk, hogy Bajnai Gordon és Oszkó Péter olyan emberek, akik korábbi életükben azzal foglalkoztak, hogy az üzleti tevékenységükből adódó adókötelezettségükkel ne a magyar államkincstárat gyarapítsák - emlékeztetett Balsai István. Ezek után képesek azt mondani, hogy soha sem voltak offshore érdekeltségeik - jelentette ki a politikus.

Példaként említette a politikus a Deutsche Bundespost elnökének esetét: róla ugyanis a közelmúltban kiderült, hogy adókötelezettségét nem otthon, hanem a szomszédos Luxemburgban rótta le. A következő hétfőn már nem kellett bemennie dolgozni - szögezte le a fideszes honatya, majd hozzáfűzte: ezzel szemben Magyarországon a miniszterelnöki és pénzügyminiszteri pozíciót is betölthetik olyan emberek, akiknek bizonyítottan voltak érdekeltségeik offshore cégekben. Egy olyan országban lehetnek így vezető politikusok - mutatott rá -, ahol a kormány az emberekre mind újabb, és egyre súlyosabb adókat vet ki.
Offshore cégekbe menekített mesés vagyonok (Balsai István)
Most már egyértelmű és bizonyított, hogy Bajnai Gordon a Ciprusi Köztársaság uniós csatlakozását megelőzően (2004 előtt) egy Cipruson létesített cégbe mentette át azokat a mesebeli bevételeket, amiket olcsón, egy magyar céggel szerzett meg itthon - tájékoztatott a fideszes képviselő.

Ennek ellenére a szerdai napon a miniszterelnök egy nyolc oldalas közleményt adott ki, melyben részletesen tagadta, hogy köze lett volna bármilyen offshore céghez is - fűzte hozzá Balsai István.

Az is bebizonyosodott már - jelentette ki a képviselő -, hogy a pénzügyminiszternek korábban nyolc offshore cége volt Cipruson.

Az offshore cégekkel kapcsolatban a Fidesz több kérdést is intézett Bajnai Gordonhoz és Oszkó Péterhez:
- tegye világossá a miniszterelnök, hogy mikor mely offshore cégeknek volt a vezetője/tulajdonosa,
- illetve tegyék nyilvánossá, hogy mennyi adóforintot spóroltak meg az érintett politikusok ezekkel a cégekkel az évek folyamán.

A jegybankelnök offshore cégeire vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Balsai István elmondta: a jegybankelnök saját maga ismerte el, hogy rendelkezett offshore cégekkel, de ezeket jegybankelnöki megbízatása előtt felszámolta. Ez azonban nem változtat azon a tényen - szögezte le a fideszes politikus -, hogy egy olyan ember a magyar monetáris politika egyik legfontosabb vezetője, aki korábban offshore cégeken keresztül kerülte el a hazai adózást.

Figyelmébe ajánljuk