CSATLAKOZZ!
2010.11.25

Emelkednek a nyugdíjak, újra három év lesz a gyes

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, Nagy Anna kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Január 1-jétől 3.8 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak, 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik bele a gáz- és távhőtámogatást.

Nagy Anna elmondta: jelenleg több kormányintézkedés is folyamatban van, amely a lakosság szociális biztonságát hivatott elősegíteni. Ezek közül legfontosabb a nyugdíjemelés, amely a normál öregségi, az özvegyi nyugdíjra, az árvaellátásra és a baleseti járadékra egyaránt vonatkozik - húzta alá a kormányszóvivő. Hozzátette: a tervezett infláció 3.4 százalékos, de 2011. január 1-jétől 3.8 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak. Mindez körülbelül 2.650000 nyugdíjast érint.

Kifejtette: azok, akik nem idén mentek nyugdíjba, további 0.6 százalékos növekedésre, tehát összesen 4.4 százalékos emelésre számíthatnak. Az átlagnyugdíj összege, amely jelenleg 84000 forint, 3700 forinttal emelkedik esetükben. Ez évente 44 ezer forint pluszt jelent a jelenlegihez képest. A legkisebb öregségi nyugdíj esetében, amely jelenleg 28500 forintot tesz ki, az emelés havi szinten 1250, éves átlagban pedig 12000 forint bónuszt eredményez. Akiket idén nyugdíjaztak, azoknak átlagnyugdíjuk havonta 3200, évente 38400 forinttal emelkedik. Öregségi nyugdíjuk 1083 forinttal lesz több havonta.

Újra három év lesz a gyes

Soltész Miklós szociális, család és ifjúság ügyért felelős államtitkár a gyermekgondozási segéllyel (gyes) kapcsolatban elmondta, a gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány. Ez a hosszabbítás visszamenőleg is érvényes. Az államtitkár közölte egyúttal, hogy a kormány visszaállítja azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

A fideszes politikus szólt arról is: 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik bele a gáz- és távhőtámogatást. A jövő évi költségvetésben április 30-ig fennmarad a támogatási rendszer. Nagyságrendileg ez 960000 háztartást érint, több mint 2 millió emberen segít.

Szemléletbeli változás

A magzatok védelmével kapcsolatban az államtitkár azt mondta: Magyarországon a szemléletbeli változást kell segíteni, az abortuszok számát - ami közel 42000 esetet jelent évente - csökkenteni kell. A nőknek nemcsak fizikai, hanem lelki terhet is okozhat az abortusz - fűzte hozzá.

Elmondta azt is: átlagosan 1000 forinttal emelik az ápolási díjat. Ahol súlyos fogyatékossággal gondoznak valakit, 1300 forint lesz az ápolási díj összege. Az államtitkár szerint a kormány ezzel a döntésével azt szeretné jelezni: az otthonápolás fontos dolog, az elkövetkezendő években mind anyagilag, mind jogszabályi szinten hozzá fognak ehhez járulni.

Soltész Miklós arról is tájékoztatott: a Heves megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztatták az Országos Rehabilitációs Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) több dolgozóját, akikkel szemben az a gyanú merült fel, hogy a "rokkantosításért" pénzt kértek, és ennek fejében állítottak ki orvosi szakvéleményeket.

Figyelmébe ajánljuk