CSATLAKOZZ!
2010.12.06

Gulyás: Az a cél, hogy minél több gyerek szülessen meg

Egy olyan országban, ahol 120 ezren halnak meg évente, 150 ezer magzat fogan meg, de csak 90 ezer születik meg, ott fontos világossá tenni, hogy az államnak és a társadalomnak is az az érdeke, hogy minél többen szülessenek meg - mondta Gulyás Gergely a magzati élet védelmével kapcsolatban. Az alkotmányt előkészítő eseti bizottság alelnökét a készülő új alkotmánnyal kapcsolatban kérdezték a tv2 Mokka című műsorában hétfőn.

A magzati élet védelmével kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette: azt kell világosan látni, hogy elkülönül a védelem minősége. Amíg magzati életről van szó, addig a védelem nem feltétlen. A megszületés pillanatától kezdve pedig az élethez való jog feltétlen és korlátozhatatlan - mondta a fideszes politikus. Mint fogalmazott, a magzati élet védelméről szóló kijelentés az új alkotmányban értékválasztást rögzítene. Egy olyan országban, ahol 120 ezren halnak meg évente, 150 ezer magzat fogan meg, de csak 90 ezer születik meg, ott fontos világossá tenni, hogy az államnak és a társadalomnak is az az érdeke, hogy minél többen szülessenek meg - hangsúlyozta, majd hozzátette: a végső döntés továbbra is a nőt illeti meg.
Gulyás Gergely a TV2 Mokka című műsorában
Az alelnök leszögezte: az abortuszt megelőző eljárásról lehet vitatkozni - ám ez nem az alkotmányra tartozik, hanem a magzati élet védelméről szóló törvényre - de a nőnek a szabad döntési jogát nem kívánják korlátozni. Ha a nők oldaláról nézzük a kérdést, akkor egyetlen nőnek sem érdeke az abortusz. Ez egy olyan válsághelyzet, amit sokan később meg is bánnak. Semmilyen pressziót nem támogatnék; azt, hogy az állam elősegítse, hogy egy megfontolt döntés szülessen, azt igen, de a nők döntési jogát nem lehet elvenni - fogalmazott Gulyás Gergely.

Magyarázatképpen elmondta, amikor azt próbálják minősíteni, hogy az abortuszt minek kell gondolni, akkor erkölcsi kérdésről beszélnek, ami nem tartozik a törvényhozói feladatok közé. A törvényhozói feladat az, hogy azt próbáljuk biztosítani, hogy ha van mód és lehetőség egy gyermek felnevelésére, akkor azt meg lehessen tenni - fűzte hozzá.

Csak munkaanyag

A jelenlegi elgondolás szerint két egymást követő országgyűlés kétharmados többséggel módosíthatja népszavazástól függetlenül az alkotmányt, de ez még csak munkaanyag, nem végleges döntés - válaszolt a műsorvezető témával kapcsolatos felvetésére.

Az új alkotmánnyal kapcsolatos koncepció szerint a címer is rákerülhet a nemzeti lobogóra. Még a hivatalos eseményeken sem volt mindig egyértelmű, hogy a címeres vagy a címer nélküli zászlót kell használni, 2002-ben például Medgyessy Péter egy címeres zászlót tartva tette le hivatali esküjét - mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva: éppen ezért különösen kíváncsi a témával kapcsolatban a szocialisták véleményére.

Figyelmébe ajánljuk