CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2011.02.09

Csepel: offshore-lovagok az alapítványi ingatlanok körül

A Csepel SC Alapítvány még megmaradt ingatlanjait, amelyek értéke körülbelül 10-12 milliárd - az alapítvány mögött álló cégcsoportok egyszerűen le akarják nyúlni, és ehhez minden eszközt bevetnek - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, Csepel polgármestere. Ugyanitt közölte, ismeretlenek megpróbálták megfenyegetni, s hogy rosszakarói azt is elmondták, fideszes berkekben keresnek támogatót.

A Csepel SC Alapítványt, amelyet 1991-ben a meghatározott alapítványi célok szerint azért hoztak létre, hogy a kerületben, de tágabb értelemben a fővárosban és az agglomerációban a Csepel Művek volt dolgozóinak és azok családjának sportolási lehetőséget biztosítson - mondta Németh Szilárd. Podolák György egykori szocialista országgyűlési képviselő, a szervezet volt kuratóriumi elnöke az alapítói jogokat 2005-2006 között átjátszotta egy, az Indotek cégcsoporthoz tartozó offsore cégnek, a Cs. sziget Befektető és Termelő Kft.-nek, amelynek a kulcsfigurája Jellinek Dániel. A cégvezető egyébként a bíróságon elismerte, hogy az alapítói jogok gyakorlására kijelölt Cs. Sziget-Invest Kft. és közte függőségi és érdekeltségi viszony áll fenn. Ez önmagában is érdekes, hiszen a Ptk. szerint, egy alapítvány kuratóriumában soha nem szerezhet közvetett vagy közvetlen többséget az, aki a tulajdonosi jogokat gyakorolja - emelte ki a polgármester.

Azt is elmondta: az alapítvány két tulajdonában álló ingatlanjára, a Béke téri stadionra és a Hollandi úti kajak-kenu-telepre 8 millió eurónyi jelzálogot és vételi jogot jegyeztek be a CIB Bank Zrt. részére. Ezt az összeget a csepeli sport támogatására kellett volna fordítani, de nem lehet tudni mi lett a pénz sorsa, ugyanis a szerződést titkosították, nem hozták nyilvánosságra azt az alapítványi döntést, ami alapján meg lehetett ezt tenni. További problémát jelent, hogy egy évvel ezelőtt a célkitűzéseket megpróbálták kiegészíteni azzal a passzussal, hogy az alapítvány használatban, illetve tulajdonában álló sportlétesítmények és egyéb helyiségek bérbeadásából és egyéb hasznosításából származó bevétel felett rendelkezhessen, ezáltal gazdasági tevékenységet folytathatott volna, de ezt a bíróság elutasította. Erről sem tájékoztatták egyébként a közvéleményt - tette hozzá.

Németh Szilárd kifejtette, a Ptk. kimondja, az alapítványok kezelő szervének kuratóriumában nem lehetnek többségben azok, akik közvetlen befolyással bírnak az szervezetek tulajdonviszonyaira, illetve -jogára. A Csepel SC Alapítvány jelenlegi tagjai közül többen az Indotek-Lízing Zrt. több gazdasági társaságánál tulajdonosok, vagy cégjegyzésre jogosultak.

Németh Szilárd kiemelte,az elmúlt öt év alatt a fenntartó cég egyetlen forintot sem forgatott bele az alapítványba.

A Cs. sziget Invest Kft. kapcsán arról beszélt, a cégnyilvántartás szerint a Kft. tulajdonosai Kolorádóban, illetve a közép-amerikai Belize-ben vannak bejegyezve.

Egész egyszerűen egy ingatlanügyletről van szó; a Csepel SC Alapítvány még megmaradt ingatlanjait - amelyek értéke körülbelül 10-12 milliárd - az alapítvány mögött álló cégcsoportok egyszerűen le akarják nyúlni, és ehhez minden eszközt bevetnek - húzta alá a csepeli városvezető, aki hazugsághegyeknek és szemfényvesztésnek nevezte az egyik baloldali napilap az esetet érintő, kedden megjelent cikkének tartalmát. Arról is beszélt, ismeretlenek sportolókkal üzentek neki, hogy a Fidesz környékén is keresnek valakit, aki majd "elfenekeli", vagy "aki miatt elfenekelik".

Emlékeztetett: még tavaly októberben, az önkormányzat testületi ülésen hozott döntést arról, hogy felfüggesztik a Csepel SC ingatlanjaira vonatkozó övezeti átsorolások kérelmét, amely alapján a különleges sportövezetben - az átminősítést követően - nem csak sportcélú, hanem egyéb fejlesztések is megvalósulhattak volna.

A polgármester beszélt arról is: januárban azért fordult a legfőbb ügyészhez, mert az önkormányzat az utóbbi években összesen 733 millió forintnyi támogatást adott a Csepel SC alapítványnak.

Figyelmébe ajánljuk