CSATLAKOZZ!
2011.02.19

Semjén: Kötelességünk kiállni a magzatok védelméért

Garanciákat kaptunk a Fidesztől arra, hogy a magzati élet védelmének elve is szerepelni fog az új alkotmányban - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Azt is elárulta, a siófoki frakcióülésen Kövér Lászlóhoz hasonlóan ő is élesen fogalmazott az alkotmányozás körül kialakult vitában, amit végül Orbán Viktor felkérésére egy öt-öt fős delegáció közötti alku oldott meg. A Hoffmann-Pokorni-polémiával kapcsolatban azt mondta, nem kell palástolniuk azt, hogy minden fontos kérdésben még hasonló érdekütköztetések lesznek a szövetségen belül. Úgy vélte, a határon túli állampolgároknak teljes értékű szavazati jogot kell kapniuk.

- Elnök úr, valóban ultimátumot adtak a Fidesznek a múlt heti közös frakcióülésen?

- Nem ultimátumot adtunk, hanem markáns módon érvényesítettük azt, ami a kereszténydemokrácia fundamentuma. Küldetésünknek tartjuk, hogy kiálljunk a leginkább jogfosztott és kiszolgáltatott kisebbség, vagyis a magzati korukat élő embertársaink mellett. Úgy gondoljuk, ha pusztán az életkor alapján egy emberi élet elpusztítható, akkor ilyen logikával kora vagy egészségi állapota alapján más társadalmi csoportok tagjait is halálra lehetne ítélni. A parlament nem játszhat Istent! Ezért tartjuk továbbra is megkerülhetetlennek azt, hogy az alkotmányban legyen kimondva, a magzat emberi élet, és a fogantatásától kezdve védelem illeti meg.

Ez az az elvi deklaráció, amihez ragaszkodunk, és amivel összecseng az Alkotmánybíróság (AB) korábbi döntése is. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet ráerőltetni a társadalomra egy olyan törvényt, amit a nagy többség nem fogad el. Ezért most az a célunk, hogy minél inkább meggyőzzük az embereket arról, védeni kell a megfogant életet. A mi álláspontunk szerint az említett elvi deklarációnak világosan szerepelnie kell az alkotmányban, a konkrét törvénymódosításnak azonban nyilvánvalóan akkor lesz realitása, ha a társadalom többségének a véleménye is változik ebben a kérdésben.

A teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk