CSATLAKOZZ!
2011.03.02

Erős, versenyképes Magyarországot! + videó, képek

Olyan átalakításokat kell végrehajtanunk, aminek célja az államadósság csökkentése - mutatott rá a Széll Kálmán Terv egyik legfontosabb elemére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a program ismertető rendezvényén. A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány. A Széll Kálmán Terv részleteit ide kattintva olvashatja el. A rendezvényen készült képgalériánk megtekinthető itt.

Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása nemcsak egyszerű kormány-, hanem stratégiai váltást is jelentett Magyarországon, és szomorúan kell megállapítani, hogy nyolc kudarcos évet tudhat az ország maga mögött 2011-ben - jelentette ki Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett, hazánk 2004-től folyamatosan veszített gazdasági növekedéséből, 2006-tól kezdve pedig stagnált. Mint folytatta, emelkedett az államadósság, és folyamatosan hitelekből próbálták finanszírozni a hiányt, melyek kezdetben évről évre, később hétről hétre, 2008-tól pedig napról napra finanszírozási problémákat okoztak az országnak. Mindez a munkanélküliség növekedését eredményezte, és folyamatosan szakadtunk le Európától.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy 2007-ben Magyarországon volt a legmagasabb a költségvetési hiány az Európai Unióban, 2006-ban pedig egyedül Libanon produkált nagyobb hiányt a világon, igaz, abban az évben az országot megtámadta Izrael. 2008-ban, amikor valóban kitört a világgazdasági válság, addigra hazánk egy meggyötört országgá vált - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, rámutatva: 2006 óta hat darab megszorító csomag sokkolta a magyar társadalmat.

Mindez meglehetősen jól mutatja, hogy a megszorítások programjai nem vezetnek sehová, ez egy zsákutca - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszter úgy fogalmazott: létezik egy másik út, méghozzá a szerkezeti átalakítások politikája. Nem megszorításokra van szükség - fűzte hozzá.
Navracsis Tibor és Matolcsy György ismerteti a Széll Kálmán Tervet (videó)
Ezzel kapcsolatosan a közigazgatási és igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindezt már a kormányzatra való felkészülés időszakában felismerték. Ennek eredményeképpen - jegyezte meg -, az új minisztériumi és kormányzati szerkezettel, a közigazgatási- és megyei kormányhivatalok létrehozásával megteremtettük az összehangolt államigazgatást. Csökkentettünk az adókat, megteremtettük a munka- és teljesítmény központú adórendszer alapjait, létrehoztuk az Új Széchenyi Tervet, hogy akiben van szándék, terv és lelkesedés, ismét bizonyíthasson.

Navracsics Tibor szerint mindezeknek a lépéseknek és szerkezeti átalakításoknak egyetlen célja van, mégpedig az erős és versenyképes Magyarország megteremtése. Egy olyan országé, ami képes felvenni a versenyt európai társaival - fűzte hozzá. A miniszter rámutatott arra is, hogy a gazdasági haszon társadalmi hasznot hajt, ami hozzájárul az ország stabilitásához. Így az erős Magyarország hozzájárul az erős Európához - húzta alá.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországnak újjá kell születnie. A szocialista kormányok nemhogy nem voltak képesek megoldani a feladatokat, de vitatható okokból csak rontottak az ország helyzetén - fogalmazott Navracsics, kiemelve: olyan átalakításokat kell végrehajtaniuk, aminek célja, hogy megváltoztassák az elmúlt nyolc év ördögi körét. Csökkentenünk kell az államadósságot, ami olyan mértékű, hogy béklyót jelent minden gazdasági törekvésnek - jegyezte meg Navracsics. A miniszter rámutatott: ezért is adták a Széll Kálmán tervnek az alábbi alcímet: Összefogás az adósság ellen.

Tartós lendület a magyar gazdaságnak

Meg kell akadályoznunk, hogy az államadósság újratermelődjön - folytatta beszédét a fideszes politikus. Stabil, szolidáris és méltányos gazdaságot kell teremteni, és olyan feltételeket kell biztosítani, hogy tartós lendülethez juthasson a magyar gazdaság - tette hozzá. Mint mondta, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy erős, összetartó társadalom jöhessen létre.

Ennek érdekében negyvenről húsz napra csökkentettük a miniszterek évi fizetett szabadságát - kezdte meg a Széll Kálmán Terv pontjainak ismertetését a miniszterelnök-helyettes. 2011. április 1-jétől megkezdjük a konzultációt a gyógyszer-finanszírozási rendszer szerkezeti átalakításáról, és július elsejéig kidolgozzuk a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályozás részleteit is, valamint elfogadjuk az új közbeszerzési törvényt - sorolta a politikus. 2011. július elsejéig elkészítik az új közmunka-rendszer jogszabályait, kivitelezési terveit. 2011. július 1-jéig megalkotják az új, rokkanttá nyilvánításhoz szükséges szabályokat, valamint felülvizsgálják a korengedményes nyugdíj rendszerét. 2011. július 1-jéig megalkotják az új közszolgálati életpályamodellt, és felülbírálják a táppénzfolyósítás eddigi szabályait. Ezzel kapcsolatban a politikus jelezte: megvizsgálják azt is, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás visszatartó erővel bír-e a táppénzzel kapcsolatos csalások ügyében.

2011. július elsejéig megalkotják az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat. 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és a felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat. 2011. december 31-ig megalkotják azokat a szabályokat is, amelyek az új nyugdíjrendszer bevezetéséhez szükségesek, és megalkotják azokat a döntéseket is, amelyek a vállalkozások adósságterheit hivatottak csökkenteni. 2011. december 31-ig kidolgozzák a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét, valamint 2012. január 1-jével létrehozzák a Nemzeti Közlekedési Holdingot is. Ezzel megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja - tette hozzá Navracsics. 2011. december 31-ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit. 2012. január 1-jéig felülvizsgálják az új rokkanttá nyilvánítási rendszerben a korábbi minősítéseket, 2012. január elsejével pedig elindítják az új közmunka-programot.

Befagyasztják a pártok nominális támogatásának mértékét a 2011-es szinten. 2012 januárjától életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer is, és az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósségfék intézményét. 2012. szeptember 1-jén hatályba lép az új közoktatási törvény és megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere, 2013. január 1‐től életbe lép a használatarányos elektronikus útdíj‐rendszer. 2014‐től kisebb, kétszáz fős országgyűlést választ az ország.

Elengedhetetlen, hogy Magyarországot megszabadítsuk az államadósság terhétől - szögezte le a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: meg kell teremteni egy tartós, fenntartható gazdaság jövőjét.
A magas államadósság a legfőbb bajunk

Rendkívüli helyzetet örökölt Magyarország új kormánya. A szocialisták azt hangoztatták, hogy rendben van az államháztartás, minden jól megy. Ebből egy szó sem volt igaz - szögezte le Matolcsy György, felidézve: 7 százalék feletti államháztartási hiányt örököltek, ezért 600 és 700 milliárd forint közötti, rendkívüli bevételnövelő és zárolási intézkedéseket kellett végrehajtani. 2010-re, 2011-re, és részben 2012-re sikerült konszolidálni Magyarország államháztartását.

Matolcsy György aláhúzta: a hosszú és alapos elemző munka kimutatta, hogy a bajok gyökere a magas államadósság. Ezért az a cél, hogy a hazánkat terhelő államadósságot 2014 végére - a bruttó hazai termékhez viszonyítva - 65 és 70 százalék közötti sávba kell lehozni. Minden intézkedést meg kell hozni ennek érdekében - fűzte hozzá. A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: 2002-ben,a kormányváltáskor hazánk államadóssága 53 százalék volt, de ez 2010-re 80 százalék felé szökött. A politikus ezt példátlannak nevezte. Ilyen rövid idő alatt nem adósodott el Magyarország az elmúlt 150 évben - jegyezte meg.

Matolcsy György aláhúzta: az állam eladósodása megjelenik az összes többi társadalmi és gazdasági szereplő magas adósságában. Akkor tudunk segíteni a családoknak és a vállalkozásoknak adósságterhük csökkentésében, ha az állam ledolgozza adósságát - tette hozzá. A politikus veszélyesnek nevezte az államadósság szerkezetét, mert valamennyi - velünk összehasonlítható országhoz képest - a legnagyobb mértékben terhel bennünket a külső adósság. Hazánk Achilles-pontja a külső függés, mi vagyunk a legsebezhetőbbek - jegyezte meg.

Meg kell állítani az adósság felhalmozódását!

A miniszter beszámolt arról, hogy hét olyan területet mutattak ki az elemzések, ahol Magyarország adóssága - ezen belül államadóssága - folyamatosan felhalmozódott az elmúlt nyolc évben. Ha hagynánk, hogy a folyamatok tovább menjenek, akkor egyre halmozódna az adósság, felmenne akár 85-90 százalékos szintre is néhány éven belül. Ezért ezen a hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal elérjük, hogy megszűnjön a pazarlás, az adósság ne halmozódjon tovább - szögezte le. Matolcsy György felhívta a figyelmet, hogy nem egyik pillanatról a másikra áll helyre Magyarország hitele, és indul lefele az államadósság, ehhez 1 -1,5 év erőteljes átalakító munka szükséges.

Matolcsy György szerint foglalkoztatási fordulatra van szükség, és arra is felhívta a figyelmet, hogy sokat, pazarló módon költ az állam. Beszámolt arról is, hogy hazánk lemaradt a természettudományos és mérnökképzés területén, ezért az oktatás területén is változásra van szükség. Kirívóan magas a rokkantnyugdíjasok aránya, ezért ez is átalakítandó terület, segély, vagy korhatár alatti nyugdíj helyett munkát szeretnénk kínálni - jelentette ki a miniszter.

Sereghajtóból ismét éllovasok

Matolcsy György az államadósság kapcsán arra emlékeztetett, hogy hazánk már 1973-ban az eladósodottság útjára lépett, és bár az Orbán-kormány idején komoly adósságcsökkentés valósult meg, az utolsó két kormányzati ciklusban ismét meglódult az eladósodottság mértéke. Mint mondta, 2002 tavaszán 52 százalékos volt az arány, 2010-ben pedig 80 százalék felett. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott az új alkotmánynak rögzítenie kellene az eladósodottság maximalizálását, melynek a mértékét minél előbb 50-55 százalék körülire kellene csökkenteni.

A tárcavezető kitért arra is, hogy hazánk eladósodottsága a "biztonságos forint" helyett devizában történt meg, ami tovább nehezíti Magyarország helyzetét. Jelenleg 1000 milliárd forintot kell kamatkifizetésekre költenünk, a 2011 szja-bevétel kétharmadát. Matolcsy leszögezte, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon 63 százalékát az államadósság törlesztésére fogják fordítani, aminek köszönhetően 82 százalékról 76-77 százalékos szintre csökkenthető az államadóssági arány. Mint folytatta, második lépésben a kormány egy pontos és takarékos államháztartási hiányt fog vállalni.

Véleménye szerint ez a 2011-ben induló strukturális reformprogram 2012-ben már 550 milliárddal segíti az államháztartás egyenlegét, 2013-2014-ben pedig 900 milliárddal javítja az államháztartás helyzetét. A Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozhatunk egy 4-6 százalékos közötti növekedést, és 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet - húzta alá Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: sereghajtóból ismét éllovasok szeretnénk lenni, Európa egyik legsikeresebb nemzete. Mint fogalmazott, 2014-re olyan versenyképességi szintre érhetünk el, ami Széll Kálmán nevéhez és hagyatékához méltó.

Figyelmébe ajánljuk