CSATLAKOZZ!
2011.04.19

Lázár: Mindenki alkotmánya született

Az új alaptörvény elfogadásával kapcsolatban Lázár János megjegyezte: véleménye szerint mindenki alkotmánya született meg. A Fidesz frakcióvezetője emellett fontosnak tartja, hogy az új alaptörvényt mindenki részletesen megismerhesse. Az m1 Este című műsorának volt a vendége a két kormánypárti frakcióvezető.

A KDNP részéről Harrach Péter úgy kommentálta az alaptörvény elfogadását, hogy az a nemzet számára készült. Sajnálatosnak tartja ugyanakkor, hogy az ellenzék annak ellenére sem vett részt az alkotmányozási folyamatban, hogy arra felkérték őket.
Harrach Péter úgy véli, hogy ennek fényében egy jelentős társadalmi felhatalmazással rendelkező párt magára vállalta a feladatot, és elkészítette a teljes magyar nemzet alkotmányát.

Lázár János együttműködésre szólított fel

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy nemzetközi kapcsolataikat az ország érdekében használják fel, segítsenek abban, hogy a nemzetközi közvélemény megértse Magyarországot. Ne járassák le az országot, mint tették azt a médiatörvénnyel kapcsolatban, hiszen van az országnak elég problémája - jegyezte meg a politikus.
Lázár János és Harrach Péter az mtv Az este című műsorában
A bírák nyugdíjazásával kapcsolatban Lázár elmondta, hogy nem tartja következetesnek Szili Katalin kritikáját, melyben a független képviselő azt kifogásolta, hogy a kormány az alaptörvényben szabályozni kívánja, hány éves korukig dolgozhatnak a bírók.

Lázár János kifejtette: éppen Szili Katalin volt az, aki olyan javaslatot terjesztett elő, amely megszabta, hogy 30 éves kora előtt senkiből ne lehessen bíró. Lázár szerint, ha a munkába állás kezdeti időpontját lehet szabályozni, akkor a végét is. Hozzátette: ma Magyarországon 3000 bíró van, ebből először 228-at, majd további 74-et fog érinteni a nyugdíjazás 2013-ig. Lázár úgy vélte: nagy szegénységi bizonyítvány lenne, ha a fennmaradó 2700 bíróból nem lehetne kiválasztani az utódokat, de szerinte ez a veszély nem fenyeget.

Nem változott az életvédelmi törvény

A magzat védelmére vonatkozó rendelkezéssel kapcsolatban Harrach Péter megjegyezte, hogy az életvédelmi törvényt nem akarták megváltoztatni. Ezt erősítette meg Lázár János is; mint mondta: nem enyhítették, de nem is szigorították a szabályozást.

Az alaptörvény időtállóságával kapcsolatban Harrach Péter úgy fogalmazott, hogy igyekeztek egy olyan alaptörvényt alkotni, amelyet nem kell belátható időn belül módosítani. Lázár János ezzel kapcsolatban elmondta: legjobb tudásuk szerint igyekeztek egy olyan szöveget előterjeszteni a magyar Országgyűlés elé, ami az ország érdekeit szolgálja. Lázár János így bízik abban, hogy az új alaptörvény kiállja az idő próbáját.

Figyelmébe ajánljuk