CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2012.02.13

"Vegyék figyelembe, hogy ez egy tartással rendelkező büszke nép!"

Higgadt, nyugodt tárgyalásra van szükség az Európai Unióval, ám azt elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a magyar nép mindenkori akaratát - jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott az Egri Városi Televízió.

"Nagyon sok, az európaiság iránt elkötelezett ember él, a többségünk ilyen Magyarországon. De az, amit tapasztalunk, az a viselkedés, az a bánásmód, az a nyegleség, az a bántó, sértő, inzultáló hangnem, ahogyan velünk és rólunk beszélnek, az bizony nem barátaivá tesz minket az Európai Uniónak és az európai gondolatnak, hanem inkább ellenfelévé" - fogalmazott a beszélgetés során kérdésre válaszolva a miniszterelnök.
       
Vagyis az, amit ma Magyarországgal csinálnak, pont az ellenkező hatást váltja ki - tette hozzá a kormányfő. A politikus, aki a Fidesz és a KDNP egri kihelyezett frakcióülése alkalmából nyilatkozott a városi televíziónak, hangsúlyozta: az a helyzet, hogy bele akarnak szólni abba, hogy miként éljünk, de ebből nem kérünk, ezt a kérdést majd 10 millió magyar fogja eldönteni.
       
Ugyanis kívülről akarnak nyomást gyakorolni arra, hogy a magyarok hogyan szervezzék az alkotmányukat, hogyan védjék meg a gazdasági érdekeiket, vagy hogy a bankokat is bevonják-e a teherviselésbe. Leszögezte, hogy az európai szabályokat betartjuk, de hogy nekünk mi a jó, azt nem tudják megmondani Brüsszelből, de ha meg akarnák mondani, akkor nagyon sokat ártanának az európai eszmének.
       
Ezért - folytatta - arra szokta kérni az európaiakat: vegyék figyelembe, hogy ez egy tartással, önbecsüléssel rendelkező büszke nép. Gazdasági kérdésekről szólva azt hangsúlyozta: akkor lesz nyugodt, akkor lesz Magyarország biztonságban, ha legalább öt és fél millióan dolgoznak és fizetnek adót, miközben a kormányváltáskor mindössze 2,6 millió volt ez a szám.
       
Ennek érdekében növelni kell a teljesítményünket, például a mérnökképzésben vagy az informatikai képzésben. Ugyanis az a "beteges" helyzet állt elő, hogy miközben szakemberhiánytól szenved a gazdaság, sok a munkanélküli. Ennek megfordítását szolgálja az a törekvés is, amely az általános- és a középiskolai képzés megújítására irányul. Ezért a jövőben kiemelt figyelemre számíthatnak az olyan tanárképzéssel is foglalkozó intézmények, mint az egri Eszterházy Károly Főiskola - emelte ki Orbán Viktor.
       
Kérdésre válaszolva a kormányfő arról is beszélt, hogy nem elsősorban pénzkérdés az Eger és az M3-as autópálya között közvetlen összeköttetést teremtő gyorsforgalmi út megépítése, hanem a tervezés és az előkészítéssel kapcsolatos bürokrácia odázza el a beruházás megvalósítását. A források megvannak erre - mondta Orbán Viktor.

Figyelmébe ajánljuk