CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2012.02.29

Fidelitas: szükség lenne a vakon gépelés oktatására

A Fidelitas javasolja, hogy a Nemzeti Alaptanterv elfogadása előtt az Oktatási Államtitkárság vizsgálja meg a vakon gépelés oktatásának lehetővé tételét a közoktatásban - írja közleményében Oroján Sándor, operatív alelnök.

A Fidelitas álláspontja szerint a modern közoktatásnak a kézzel írás oktatása mellett meg kell tanítania a jövő nemzedékét a billentyűzet szakszerű, helyes kezelésére is.
Kétségtelen tény, hogy a huszonegyedik század fiatal nemzedéke sokkal inkább a billentyűzetet, érintőképernyőt használja már ma is szöveg rögzítésére, mintsem a kézírást. A vakon gépelés emiatt fontos kompetencia minden magyar fiatal számára, amelynek elsajátítása hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet.

Habár az írás és olvasás életünk alapvető részét képezi, mai digitális világunkban a billentyűzet praktikus kezelése is alapvető kompetencia, ami gyorsabb, könnyebb, egészségesebb irodai munkához vezet. Mára bizonyított tény, hogy a fejfájás gyakori okozója a szemek gyakori, heves mozgatása, ami például nehézkes gépelés közben alakul ki. A gépelés oktatása tehát fontos a diákok egészsége szempontjából is. A készülő Nemzeti Alaptanterv társadalmi vitára bocsátott, jelenlegi állapotában nem foglalkozik a vakon gépelés oktatásával.

A Fidelitas szerint indokolt, hogy a készülő Nemzeti Alaptanterv kezelje a vakon gépelés oktatásának lehetőségét, járuljon hozzá a korszerű, modern kor kihívásainak megfelelő közoktatás kialakulásához.

Figyelmébe ajánljuk