CSATLAKOZZ!
2012.05.10

Raoul Wallenbergről neveznek el termet az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament Elnöksége tegnapi ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy születésének 100. évfordulója alkalmából parlamenti üléstermet neveznek el Raoul Wallenbergről.

Az elnökségi ülést követően Surján László az EP néppárti alelnöke elmondta: "A javaslat számunkra különösen fontos. Raoul Wallenberg Magyarországon fejtette ki tevékenységét, amellyel magyar zsidók ezreit mentette meg az Auschwitzba való deportálástól és a biztos haláltól, ezért mi külön hálával tartozunk neki. Örömünkre az Elnökség egyhangúlag támogatta a javaslatot. Ez lehetővé teszi, hogy a budapesti közterület elnevezés, emlékmű és szobor mellett egy európai parlamenti ülésterem is őrizni fogja emlékét". A kereszténydemokrata EP-képviselő hozzátette: "Felfoghatatlan, hogy 1945-ben a szovjet erők miért hurcolták el a svéd diplomatát és szomorú, hogy későbbi sorsa, halálának körülményei máig tisztázatlanok".

Günnar Hökmark, a néppárti frakció alelnöke és a svéd néppárti delegáció vezetője a döntés kapcsán kijelentette: "Örömmel tölt el, hogy Raoul Wallenberg emberiség szolgálatában kifejtett tevékenysége elismerést nyert az Európai Parlamentben. Büszkeséggel tölt el svédnek lenni".

Háttér: A magyar kormány a 2012-es évet az embermentő diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából Raoul Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, és döntött a Raoul Wallenberg Emlékbizottság felállításáról. Az emlékév során olyan eseményekre kerül sor hazánkban és Európa több országában, amelyek célja, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítson a megemlékezésben való részvételre.

Figyelmébe ajánljuk