CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2012.09.05

Németh Zsolt: Jogszerű magatartást követtünk + videó

Nem igaz, hogy nem figyeltünk a nemzetközi garanciákra, tisztában voltunk azzal, hogy kaphat elnöki kegyelmet az Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Elmondta azt is: az átadásnál Magyarországnak volt egy erkölcsi és egy jogi garanciája, hiszen bízhatott abban, hogy van egy jó, fejlődő magyar-azeri viszony, és egy kétoldalú megállapodás. Magyarország ugyanis jegyzéket váltott, amiben az azeriek egyértelművé tették, hogy Ramil Safarov vagy letölti a rá kiszabott 25 évet, vagy egy új eljárást indítanak az ügyben. Nem volt okunk feltételezni, hogy egy baráti gesztusra egy baráti ország meglehetősen barátságtalanul reagál – fogalmazott az államtitkár, aki egyben nevetségesnek nevezte azt a vádat, miszerint eladtuk volna Safarovot.
Németh Zsolt az m1 Ma reggel című műsorában
Úgy vélte: az azeriak érzékelték a vádat, miszerint itt valamiféle hullakereskedelem lenne, azért közölték, hogy nem vesznek állampapírt.

Beszélt arról is, hogy az azeriek kulcsszereplői lehetnek Európai energetikai diverzifikációjának. Karabah esetében azonban egy befagyott konfliktusról van szó, a dolog nemzetközi rendezésének meg kell történnie – szögezte le Németh Zsolt.

Felhívta a figyelmet arra: Örményország nem megszakította, hanem felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. Nekünk az a feladatunk, hogy elmagyarázzuk, mennyire becsüljük azt a kétezer éves keresztény kultúrát. Világossá kell tenni, hogy nem az örmények ellen irányult a Ramil Safarov átadása, hanem jogszerű magatartást követtünk, és ezt az Európai Uniós is elismerte. Meg kell találnunk az uniós integrációs folyamatban azt a fajta aktivitást, ami hiányzik Örményország részéről is, hiszen egy kicsit be vannak ragadva a karabahi konfliktus miatt az oroszok mögé – mondta az államtitkár.

Figyelmébe ajánljuk