CSATLAKOZZ!
2012.09.18

Fazekas: Még az idén elfogadják a hulladéktörvényt

Az Európai Unió részéről nincs kifogás a hulladékról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban - mondta el a  vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt kedden, éves meghallgatásán.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott, hogy a törvény a parlament előtt van, még az idén elfogadják, és 2013. január 1-jével a végrehajtási rendeletek is hatályba lépnek. Képviselői kérdésekre válaszolva Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár idézte azt a levelet, amely szerint az Európai Bizottság köszönetet mond a magyar kormánynak a válaszért, amelyeket törvényjavaslattal kapcsolatban a testület kérdéseire adott. Ugyanakkor a bizottság fenntartja magának azt a jogot, hogy a törvény hatályba léptetése után további lépéseket tegyen, ha szükséges.
    
Ennek alapján az Európai Unió nem fejezett ki aggályt a végszavazás előtt álló törvénnyel kapcsolatban - hangsúlyozta Illés Zoltán. Hozzátette azt is: nem lesz kötelességszegési eljárás a törvény hiányában, ugyanis jelenleg ez az uniós eljárás csak a hiány miatt indult volna meg, és nem a jogszabály tartalma miatt.
    
Az államtitkár kiemelte: a törvényjavaslat megfelel az EU elvárásainak, nem ütközik a versenyjogba. Nem szorítják ki a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltatásból a magánvállalkozásokat, illetve a külföldi cégeket, amelyek 49 százalékban tulajdonosok lehetnek, a hulladékgazdálkodás többi területén pedig minden korlátozás nélkül végezhetnek tevékenységet.
    
A meghallgatáson Fazekas Sándor tárcája fontos feladatai kötött említette a hulladéktörvény mellett a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt, illetve termékdíjrendszer működtetését.A vízgazdálkodási kérdésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta: egyszerűsítették az öntözésre vonatkozó szabályokat, az egynyári öntözés bevezetése kritikus helyzetben is megoldást jelenthet sok termelőnek. A vízgazdálkodási és aszálystratégia anyagát a kormány már megtárgyalta, a dokumentumról társadalmi-szakmai egyeztetést kezdeményeznek.
    
A levegőtisztasággal kapcsolatban a tárca előkészíti a nemzeti intézkedési tervet, áttekintik az országos légszennyezési mérőhálózatra, illetve a laboratóriumi háttér fejlesztésére vonatkozó előírásokat - közölte a miniszter.
    
A természetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban a tárca vezetője kiemelte: bevezetik a nemzeti parki termékvédjegyet, ezzel támogatják a helyi termelőket, illetve be tudják mutatni az adott tájegységre jellemző termelést.

Figyelmébe ajánljuk