CSATLAKOZZ!
2012.09.19

Be kell vonni a magyar felsőoktatási intézményeket az innovációs társulásokba!

A mai napon az Európai Parlament Kulturális és Oktatási  Bizottsága az Európai Innovációs és Technológiai Intézet létrehozásáról szóló rendelet módosításáról, illetve annak stratégiai innovációs tervéről szavazott. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő, a budapesti székhelyű intézettel foglalkozó dokumentumok néppárti felelőse elmondta: "Az innovációs intézet kiemelt feladata, hogy megvalósuljon a kelet-közép-európai résztvevők bevonása a tudományos és innovációs társulásokba" - írja szerdai közleményében Bagó Zoltán.

A Kulturális és Oktatási Bizottság napirendjén ma újra szerepelt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, melynek költségvetését júliusban Bagó Zoltán módosító javaslata védte meg. A stratégiai tervvel foglalkozó bizottsági vélemény az intézet szerepét hangsúlyozza az oktatási központok támogatásában, valamint az innovációs társulások összetételének arányossá tételében.

Bagó Zoltán az ülés után elmondta: "Magyar szempontból kiemelten fontos, hogy azon régiók és tagállamok is becsatlakozzanak a már meglévő tudományos és innovációs társulásokba, ahonnan eddig nem érkeztek résztvevők". Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az új tagállamok részvétele a tudományos és innovációs társulásokban látványosan elmarad a régiekétől. "Ezen arány javítását és a regionális egyensúly kialakítását is figyelembe vettük a rendelet módosításakor, hiszen éppen az új tagállamok felsőoktatási intézményei, illetve kis- és középvállalkozásai szorulnak rá különösen az együttműködésre és innovációra" - mutatott rá a néppárti politikus.

Háttér: Az EP plenáris ülése előreláthatóan november második felében szavaz a két jelentésről. 

Figyelmébe ajánljuk