CSATLAKOZZ!
2012.09.19

Kovács: Hazánk elkötelezett a nukleáris ipar békés célú felhasználása mellett

Az elmúlt év atomenergetikai fejleményeiről adott tájékoztatást kedden Magyarország képviseletében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendes évi közgyűlésén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Kovács Pál hangsúlyozta Magyarországnak a nukleáris ipar békés célú alkalmazása iránti elkötelezettségét.

A klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: az elmúlt egy év legfontosabb eseményeit ismertetve beszámolt arról, hogy Magyarország az unió kezdeményezésének megfelelően elvégezte a célzott biztonsági felülvizsgálatokat a Paksi Atomerőműben, és a vizsgálatok megerősítették, hogy az erőmű képes ellenállni a szélsőséges környezeti hatásoknak is, így nincs szükség rendkívüli biztonságnövelő intézkedésekre.
    
Magyarország fontos szerepet játszik a nukleáris technológiai ismeretek átadásában - emelte ki Kovács Pál. Beszámolt arról, hogy a közelmúltban vietnami szakemberek képzése kezdődött meg Budapesten és Pakson az atomerőmű karbantartó és képzési központjában. Érdeklődést mutat a képzésben való együttműködés iránt Szaúd-Arábia és Indonézia is. A nukleáris technológiai ismeretek átadásához Magyarország kiváló infrastruktúrával rendelkezik a Központi Fizikai Kutatóintézetben és a Budapesti Műszaki Egyetemen is - jelentette ki Kovács Pál.
    
Arról is tájékoztatta a közgyűlést, hogy a paksi atomerőmű 1-es blokkja üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbítása iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jelenleg vizsgálja.
    
Kitért arra, hogy a kormány az idén a nukleáris ipar fejlesztésére magas szintű kormánybizottságot hozott létre. Az MTI kérdésére a paksi erőmű tervezett bővítésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, jelenleg folynak a tárgyalások azokkal az országokkal, amelyek érdekeltek lehetnek a technológia szállításában.

Figyelmébe ajánljuk