CSATLAKOZZ!
2012.10.03

Wallenberg-megemlékezést tartottak az Európa Tanácsban

A második világháború alatt magyar zsidók tízezreit megmentő, száz évvel ezelőtt született Raoul Wallenbergről emlékeztek meg kedden Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésszakán.

Az eseményt a svéd és a magyar ET-képviselet közösen szervezte, és ebből az alkalomból Wallenberg-kiállítás is nyílt az összeurópai intézmény székházában.
   
Az ünnepi megemlékezésen Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő, a parlamenti közgyűlésen részt vevő magyar delegáció vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a holokauszt nem csak a magyarországi zsidók, hanem Magyarország számára is a legsötétebb nemzeti tragédia volt. Ezért kell - tette hozzá - őrizni azok emlékét, akik saját életüket is hajlandóak voltak feláldozni mások megmentése érdekében.

Braun Márton emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány - csaknem tíz évvel ezelőtt - létrehozta a budapesti holokauszt emlékmúzeumot és dokumentációs központot, valamint bevezette a holokauszt emléknapot, amelyről minden évben megemlékeznek az ország iskoláiban.

Mostani "kormányunk teljes mértékben elkötelezett valamennyi polgára személyes biztonságának megőrzése mellett, és - miként azt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette - zéró toleranciát tanúsítunk az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulásával szemben" - fogalmazott a fideszes képviselő. Üdvözölte az Európa Tanács Wallenberg-díjának megalapítására irányuló svéd kezdeményezést, és bejelentette, hogy a díjhoz Magyarország is azonos mértékben hozzájárul.

Figyelmébe ajánljuk