CSATLAKOZZ!
2012.11.24

A Ház előtt Kósa Lajos és Láng Zsolt javaslata

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy a 2014-es önkormányzati választásig ne kelljen választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke és párttársa, Láng Zsolt, a II. kerület vezetője pénteken terjesztette be erről szóló javaslatát a parlamentnek. Eszerint a képviselők önkormányzati posztjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mégsem az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépnének hatályba.
   
Indoklásuk alapján a halasztás azért szükséges, mert a tavaszi parlamenti voksolás után őszig már nincs lehetőség időközi önkormányzati választásokra, így egyes települések hónapokig vezető nélkül maradhatnának. Ugyanakkor a féléves átmeneti időszakban a polgármesterek és az önkormányzati képviselők parlamenti képviselői illetményt nem vehetnék fel. A törvényjavaslat azt is kezdeményezi, hogy ne jövő év január elsején, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosuljanak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai. Ez alól csak a főpolgármester lenne kivétel, akinek illetménye 2013-tól jelentősen emelkedik az új önkormányzati törvény értelmében.
   
Az indoklás alapján az egyes településtípusoknál a polgármesteri illetményt növelő, máshol viszont csökkentő rendelkezéseket nem kívánatos ciklus közben bevezetni. A cél, hogy minden önkormányzati vezető olyan összegű illetményt kapjon a ciklus végéig, amilyen ismeretében elvállalta feladatát - érvel a két fideszes politikus. Előterjesztésük azt is rögzíti, hogy a háznagynak - aki az Országgyűlés elnökének helyettese lesz a jövő év elejétől - miniszteri fizetés jár, ha viszont parlamenti képviselő is egyben, képviselői munkájáért nem kap díjazást.

Figyelmébe ajánljuk