CSATLAKOZZ!
2013.01.28

A Bajnai-kormány 150 milliárdot vont el az önkormányzatoktól

A Bajnai-kormány önkormányzati minisztereként Varga Zoltán nem aggódott ennyire az önkormányzatok jövőjéért, mint most - reagált közleményében Láng Zsolt Varga Zoltán (MSZP) sajtótájékoztatójára.

A Bajnai-kormány az utolsó költségvetés készítésekor több mint 150 milliárd forintot vont ki az önkormányzati szektorból, a szakadék szélére sodorva ezzel az önkormányzatok jelentős részét. Mind a Fidesz-frakció, mind az Orbán-kormány régóta elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában, a hitelek újratermelődésének megállításában. 2011-ben új önkormányzati törvény született, amely megújítja az önkormányzati rendszert és 2012-ben hatályba lépett a gazdasági stabilitásról szóló törvény, amely a korábbiaknál szigorúbban szabályozza az önkormányzatok adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásának szabályait.

Az önkormányzatok gazdasági helyzetének biztosítása érdekében a kormány soha nem látott mértékű segítséget nyújt a településeknek adósságkonszolidáció formájában. Ennek során az állam az 5000 fő alatti települések esetében 1710 település 3848 szerződése vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújt támogatást, az 5000 fő feletti települések konszolidációjának mértékéről a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak - fogalmaz Láng Zsolt, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnöke.

Figyelmébe ajánljuk