CSATLAKOZZ!
2013.02.17

Selmeczi: Elképzelhetetlennek tartjuk a nyugdíjak megadóztatását

A Fidesz és a kormány nem enged a külföldi nyomásoknak, nem lesz nyugdíjadó a jövőben sem. Mi elképzelhetetlennek tartjuk azt, hogy a nyugdíjakat megadóztassuk - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. Ugyanitt arról is beszélt, az idén várhatóan infláció feletti nyugdíjemelést tudnak végrehajtani, ami által egy „extra összeget kapnak majd a nyugdíjasok”.

Azt látjuk, immár nemcsak a Gyurcsány-Bajnai szövetségtől kell félteni a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat, mert már külföldről is „veszélyes támadások érkeznek” – fogalmazott Selmeczi Gabriella, utalva a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég tett javaslatára, miszerint a kormány vezesse be a nyugdíjadót. A Fidesz arra kéri a kormányt, ne engedjen az ilyen javaslatoknak és hagyja figyelmen kívül az ilyen típusú nyomásgyakorlást. Kérjük a kabinetet, védje meg a magyar embereket a megszorításoktól, védje meg a nyugdíjasokat a nyugdíjadótól – jelentette ki a Fidesz szóvivője
Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatója
Emlékeztetett, a jelenlegi kormány nem engedte, hogy a korábbi, baloldali kormányok döntése alapján 2013-tól nyugdíjadó legyen Magyarországon. Hozzátette, ezt a döntést a II. Orbán-kormány javaslatára az Országgyűlés hatályon kívül helyezte.

A Fidesz és a kormány nem enged a külföldi nyomásoknak, nem lesz nyugdíjadó a jövőben sem. Mi elképzelhetetlennek tartjuk azt, hogy a nyugdíjakat megadóztassuk – szögezte le Selmeczi. A szóvivő szavai szerint a nyugdíjasok nincsenek könnyű helyzetben, ezért megengedhetetlen az, hogy a nyugdíjuk csökkenjen. Hozzátette, aki ilyet javasol, százezreket hozna nehéz helyzetbe, veszélybe sorolná az idős emberek megélhetését.

Nagyon sokan emlékeznek még arra, mikor a baloldal az IMF-megállapodások árát a nyugdíjasokon verte el. Az idős emberek ebből többet nem kérnek – mondta Selmeczi Gabriella emlékeztetve, a szocialisták annak idején cserben hagyták a nyugdíjasokat, csökkentették a nyugdíjak vásárlóértékét, a Gyurcsány-kormány pedig olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amely nyolc százalékkal csökkentette az induló nyugdíjak értékét. A Fidesz szóvivője arra is kitért, Bajnai Gordon 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak vásárlóértékét.

A Fidesz vállalta és teljesítette, hogy kiáll a magyar családok és nyugdíjasok mellett és ezen nem kívánunk és nem is fogunk változtatni sem a baloldal sem a külföldi nyomás ellenére – húzta alá Selmeczi Gabriella. A kormánypárti politikus három konkrétumot is említett. Elsőként, hogy a Fidesz-kormány megmentette a nyugdíjakat, a válság ellenére növelte a nyugdíjak összegét és megőrizte azok vásárlóértékét. 2013-ban várhatóan infláció feletti nyugdíjemelést tudunk végrehajtani, tehát egy extra összeget kapnak majd a nyugdíjasok – jelentette be a Fidesz szóvivője. Hozzáfűzte, az idős emberek számára „érezhető, érdemi segítséget” jelent a rezsicsökkentés.

Selmeczi második fontos intézkedésként említette, hogy sikerült megteremteni azt a lehetőséget, hogy a nők a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba mehessenek, amellyel - mint mondta - eddig mintegy százezren éltek. Hangsúlyozta, nem értenek egyet a baloldallal abban, hogy megszűnjön a jövőben ez a kedvezményes nyugdíjazás.

Selmeczi Gabriella végül arról beszélt, vállalták, hogy megvédik mind a mostani, mind a leendő nyugdíjasok nyugdíját és hogy olyan nyugdíjrendszert alakítanak ki, amely igazságos, fenntartható, finanszírozható, nem pazarolja el a megtakarításokat és nem ad indokolatlan kedvezményeket. Nem engedjük, hogy a nyugdíjrendszer választási kampányok játékszerévé váljon. Mi felelősen gondolkodunk a nyugdíjasokról és a következő nemzedékekről – jelentette ki a fideszes politikus, aki szerint ha a Gyurcsány-Bajnai kormányokon múlt volna, akkor most „milliók lennének nyugdíj nélkül”.

Figyelmébe ajánljuk