CSATLAKOZZ!
2013.03.02

Láng: Példátlan segítség a kormánytól

Láng Zsolt nagyon pozitív lépésnek tartja, hogy a kormány közel 600 milliárd forintot átvállal az önkormányzatok adósságából. A fidesz.hu online fórumán a II. kerületi polgármester kitért többek között a parkolási helyzetre, a Kapás utcai rendelőintézetre, a Széll Kálmán tér felújítására, valamint a közlekedésre.

Láng Zsolt aláhúzta, a II. kerületnek nincs működési hitele. Igyekszünk minden évben egy nagyon feszes, egyensúlyban lévő költségvetést készíteni és elfogadni; talán ennek köszönhető az is, hogy az idei büdzsét is ellenszavazat nélkül fogadta el a testület tegnap – fűzte hozzá. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a 2002 és 2010 közötti kormányok önkormányzatokat érintő intézkedései miatt számtalan kisebb és nagyobb település került pénzügyileg nehéz helyzetbe. Úgy gondolom, hogy példátlan segítség a kormánytól, hogy közel 600 milliárd forintot átvállal az önkormányzatok adósságából – hangsúlyozta. A politikus szerint az sem mellékes, hogy az átvállalással párhuzamosan egy olyan új önkormányzati finanszírozást vezet be a kormány, amely nem engedni a jövőben veszteségesre tervezni az önkormányzati költségvetéseket, és az önkormányzatok önként vállalt feladatait csak saját pluszbevételeiből engedélyezi megvalósítani.

A polgármester hangsúlyozta, a II. kerületben februárban bevezetett új parkolási övezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Még egy hónap sem telt el a bevezetés óta, de tapasztalataink szerint máris csökkent a környék parkolási terhelése. Biztos vagyok benne, hogy tavaszra az ott élők számára sokkal kedvezőbb feltételek lesznek – fűzte hozzá. Elmondta, a parkolásból származó bevételeket kerületi útépítésre, út- és járdafelújításra, zöldfelületek, játszóterek gondozására fordítja többek között.

Nemrég állami kézbe kerültek a kórházak. Láng Zsolt hangsúlyozta, az állam az önálló járóbeteg szakrendelőket nem kívánja átvenni az önkormányzatoktól. A II. kerületi képviselőtestület egyhangú döntésével jelezte is, hogy tovább kívánja működtetni a Kapás utcai rendelőintézetet és a járóbeteg szakellátást – tette hozzá.

Arra a felvetésre, mely szerint reggelente bedugul a városba vezető út, és áll a kocsisor a Hűvösvölgyi úttól a Szilágyi Erzsébet fasorig, Láng Zsolt úgy válaszolt: az ilyen koncepcionális kérdésben a Főváros az illetékes. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne növekedjen a terhelés ezeken az útszakaszokon, ezért nem engedünk például további jelentős fejlesztéseket a külső kerületrészen. Kiszélesítettük a Hűvösvölgyi utat a Nagykovácsi út és a Vadaskerti út között, és ezért javasoljuk  évek óta a fővárosnak a Hűvösvölgyi végállomáson a P+R kapacitás jelentős növelését – fogalmazott a polgármester.

A Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, az átépítés gazdája a Főváros, a tőlük kapott információk alapján folyik az építési engedélyezési eljárás. Legkésőbb jövőre elindul a felújítás - húzta alá. Biztos vagyok benne, hogy a Széll Kálmán tér átépítése és a volt ipari minisztérium területének megújítása minőségi változást hoz a környéken élők számára – jegyezte meg.

Figyelmébe ajánljuk