CSATLAKOZZ!
2013.03.07

Bemutatták a mobilgátat a szentendrei Duna-parton

Mintegy 40 méteres próbaszakaszt építettek fel a szentendrei Duna-parton csütörtökön abból a mobil árvízvédelmi falból, amely teljes kiépülése után az óvárost védi októbertől.

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Dietz Ferenc (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a korábbi súlyos árvizek után a város megkezdte a védelem kiépítését, s ennek köszönhetően a település déli része 2008 óta biztonságban van, "a mostani beruházással Szentendre régi célja teljesül, és biztonságban tudhatja történelmi belvárosát”.     A tavaly ősszel indult, 1,3 milliárd forint összköltségű projektről közölte, a Szentendre 1000 év+ program keretében, uniós támogatásból megvalósuló beruházás révén 2,5 kilométer hosszan újul meg a gát, az óvárost pedig 330 méter hosszan egy - Magyarországon eddig még nem alkalmazott - mobil árvízvédelmi fal óvja meg. Az új gát magassága az eddigi legmagasabb árvízszintet 135 centiméterrel haladja meg - tette hozzá.     A mobilrendszer működtetéséről szólva elmondta, hogy a szakképzett csapat nyolc óra alatt tudja felállítani, s az elemeket - így az oszlopokat és a lapokat - raktárban tárolják.
   
A beruházás kivitelezője a Swietelsky–KÖTI–VIÉP’B konzorcium, a mobilfalat az IBS IAH bajor cég szállítja.  Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország ügyvezető igazgatója közölte, hogy a kivitelezés a tervezett ütemben halad, s a munkálatok 2013 októberére fejeződnek be. Román Tamás, az IBS képviselője elmondta, hogy a szerkezet anyaga alumínium, magnézium és szilícium ötvözete, tíz év garanciát adnak rá.
   
Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a korábbi árvizek nyomán az érintett települések azzal szembesültek, hogy a védekezés, valamint a helyreállítás költségei hosszú távon megközelítik egy korszerű védelmi rendszer kiépítésének összegét. Ezt figyelembe véve Visegrád Szentendréhez hasonlóan ugyancsak mobil árvízvédelmi falat kíván üzembe állítani, a kivitelezői tender már lezárult. Tahitótfalun és Szigetmonostoron a hagyományos árvízvédelmi rendszer kiépítési munkálatai zajlanak.

Figyelmébe ajánljuk