CSATLAKOZZ!
2013.06.15

Hét év munkájának gyümölcse

Az állampolgárok szavazatai alapján idén Láng Zsolt, a főváros II. kerületének első embere lett az év polgármestere. A fideszes politikus úgy véli, hogy az emberek azt a szemléletmódot és hozzáállást ismerték el szavazataikkal, amely hét év óta a polgármesterségét jellemzi. Büszke a kerületben elért fejlesztésekre, amelyeket hitel nélkül valósítottak meg. Reméli, hogy a helyi testületben a közelgő választási kampány ellenére is együtt tudnak majd működni az ellenzékkel.

– Az idén ön nyerte el a Szféra Kft. által alapított Év polgármestere díjat, amelyet a Városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényen vehetett át Tállai András önkormányzati államtitkártól. Meglepte az elismerés?

– Igen, azért is, mert a díj 1995-ös alapítása óta budapesti polgármester még nem nyerte el ezt a címet. Már az nagy öröm, hogy – mint megtudtam – a II. kerületben kisebb lakossági szervezkedésbe kezdtek azok, akik elégedettek a tevékenységemmel. Sokan szavaztak rám, de ilyen eredményre mégsem számítottam.

– Növeli a díj értékét az ön számára, hogy az elismerést az állampolgárok szavazatai alapján nyerte el?

– Megnyugvás nekem, hogy akik rám szavaztak, ismerik a munkámat, és méltónak tartják a kitüntető díjra. Az én hivatásomban ennél nagyobb elismerést el sem tudok képzelni.

– A polgárok mi alapján dönthettek ön mellett?

– Szerénytelenség lenne az eredményeinket sorolni, de úgy gondolom, hogy amióta polgármesterré választottak, évről évre jól követhető kerületünk gyarapodása. Az a szemléletmód, lelkiismeretesség, amelyben nevelkedtem, mindmáig meghatározza munkastílusomat. Fontos nekem, hogy amit teszek, a kerület lakói is megismerjék, elfogadják. Minden év októberében egy kiadványban tárjuk az emberek elé választási programunkat, és beszámolunk mindarról, ami időarányosan megvalósult. Bemutatjuk, mit tervezünk hosszabb távon, egyben számot adunk arról, mit sikerült elérnünk. Ez is annak a törekvésnek az eszköze, hogy a kerület 87 ezer lakójával folyamatos, élő kapcsolatot tartsunk fenn. A kemény munkára és az adott szó becsületére építünk.

– Nehéz volt ezt a szemléletmódot meghonosítani a hivatalban?

– Mielőtt polgármester lettem, az üzleti világban dolgoztam, légi szállítmányozással foglalkoztam. Ott nem volt mellébeszélés, nem voltak „rugalmasan kezelhető” határidők. Egy rossz lépésnek súlyos következményei voltak. Amikor 2006-ban polgármester lettem, az első perctől átgondolt, felelős döntésekre törekedtem; nem pakolgattam az aktákat, nem odáztam el a kellemetlen feladatokat. Persze a közigazgatásban nem könnyű ennek a hozzáállásnak érvényt szerezni, de ma már munkatársaink többsége empátiával, segítő szándékkal kezeli a hozzájuk fordulók ügyeit. A díj elnyerése talán azt jelzi, hogy ezt a lakosaink is megtapasztalták.

A teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk