CSATLAKOZZ!
2013.06.22

Hamarosan lezárul az önkormányzati adósságátvállalás

Lezárul a napokban az önkormányzatok adósságátvállalásának folyamata - mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt önkormányzati találkozóján szombaton a fővárosban. Ha az államigazgatásnak ez a legnagyobb alrendszere egyenesbe kerül, akkor komoly lépést tettünk annak irányába, hogy az egész gazdaság, és az ország is egyenesbe kerüljön - mondta el Láng Zsolt.

A főpolgármester-helyettes a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják a képviselő-testületek működőképességét, és ehhez járult hozzá az önkormányzatok adósságátvállalása, amelynek a folyamata a napokban zárul le. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy az állam 1956 önkormányzattól vállal át adósságot. Ezután az adósságrendezés keretében összesen 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyta jóvá a kormány február 26-án. Az átvállalás mértéke a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság 40, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig 70 százaléka. A főváros esetében ez 104 milliárd forintot jelent.
   
Bagdy Gábor kitért arra is: azt szeretnék, hogy amiről csak lehet, helyben szülessen döntés, és fontos, hogy az önkormányzatok minél inkább segítsék a családokat. Megjegyezte: a családok százezreinek létbiztonsága gyengült meg a devizahitelek miatt, és a KDNP továbbra is kiáll a családok csődvédelme mellett, az erre vonatkozó törvény előkészületei zajlanak.
   
Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hozzátette: a törvényjavaslat várhatóan még nyáron a parlament elé kerül.  A képviselőcsoport vezetője a kereszténydemokraták önkormányzatokban vállalt szerepével kapcsolatban kiemelte: olyan világban élünk, amikor az értékeket megkérdőjelezik, és például a család ellen folyamatos "eszmei támadás" zajlik. A kereszténydemokraták feladata az, hogy a hagyományos értékeket képviseljék, és a közösségeket megerősítsék - jelentette ki.
   
Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester azt mondta: az adósságátvállalással, a stabilitási törvénnyel, az új önkormányzati törvénnyel, valamint az államigazgatási és önkormányzati feladatok teljes szétválasztásával eljutottak oda, hogy a következő években - bár korrekciókkal - olyan önkormányzati rendszer alakuljon ki, amely stabil gazdaságilag és működésében. Az önkormányzatok szereplőinek pedig az a feladata, hogy erkölcsében is stabillá tegyék a rendszert - jelentette ki. Ha az államigazgatásnak ez a legnagyobb alrendszere egyenesbe kerül, akkor komoly lépést tettek annak irányába, hogy az egész gazdaság, és az ország is egyenesbe kerüljön - tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk