CSATLAKOZZ!
2013.09.09

"Hatalmas erőfeszítések árán sikerült stabilizálni az országot"

Önök nem hagyják magukat zavartatni sem a kormánypárti képviselők által elmondottak, sem pedig a tények által – reagált Orbán Viktor a frakcióvezetők felszólalására viszonválaszában.

Jól látható, önök kigondolták, hogy mit fognak „ráönteni” erre az országra a következő hónapokban a választásokig – vélekedett a kormányfő. Orbán Viktor mégis arra kérte a szocialistákat, hogy ne oktassák ki a kormánypártokat erkölcsi kérdésekben. „Minden tanácsot örömmel fogadunk” – fűzte hozzá.
Orbán Viktor beszéde a Parlamentben
Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy 2002 és 2010 között az MSZP kormányzott, és Mesterházy Attila – a szocialisták jelenlegi frakcióvezetője és pártelnöke - tagja volt annak a kormánynak, amelynek a miniszterelnöke hírhedt beszédében többek közt a következőket mondta: „teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz…”

Az MSZP szerint rossz a rezsicsökkentés, a devizahitelesek megmentése és a béremelés is

Az ország állapotával összefüggő megjegyzésekre reagálva a miniszterelnök kifejtette: három éve igyekeznek egyszerre elérni, hogy az emberek szembesüljenek a tényleges helyzettel, de reményüket se veszítsék el. „Önök ezzel szemben mindenre azt mondják, hogy az rossz. Önök szerint rossz a rezsicsökkentés, rossz a devizahitelesek megmentése, rossz a reálbéremelés” – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy az ellenzék az embereket akarja lebeszélni a cselekvésről. „Önök a saját hazájukkal szemben beszélnek, nem a kormánnyal szemben, tisztelt szocialista képviselőtársaim” – állapította meg.

„Mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat”

A rezsicsökkentést érintő baloldali kritikákra reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: „mi a rezsi árát csökkentjük”. A szocialisták padsoraihoz fordulva kifejtette: „önöknek mindig csak azon jár az esze, hogy kinek lehetne támogatást adni”. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP szerint egy modern nemzetben vannak jobb módúak, van középosztály, és vannak szegények, akiket nem szembe kell fordítani egymással, „hanem nemzeti, érdekegyeztető politikát kell folytatni” – vélekedett a kormányfő.

Ezért mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat – fűzte hozzá. „Én látom azt, hogy önöknek fáj, ha egy jómódú ember zsebébe megy a pénz, és nem a multinacionális vállalatokhoz” – jegyezte meg.

„Ez nem lottónyeremény, ezért meg kellett dolgozni”

A Jobbik frakcióvezetője hozzászólásában azt firtatta, hogy miért nem történt meg a rezsicsökkentés korábban. Erre válaszolva a miniszterelnök emlékeztetett: hatalmas erőfeszítések árán sikerült stabilizálni az ország helyzetét a szocialisták nyolcévnyi kormányzása után. „Egy szétcsúszott, rosszul szervezett, működésképtelen, szakadék szélén lévő országból egy erős, a saját érdekeiért kiállni képes országot kellett faragni” – húzta alá.

„Három évvel ezelőtt ez az ország nemhogy rezsicsökkentésre nem gondolhatott, egyetlen álma volt, hogy ne ő legyen Görögország” – idézte fel Orbán Viktor. Ezzel összefüggésben elmondta azt is, ahhoz, hogy ma a legnagyobb cégekkel, a világ legnagyobb multijaival és a mögöttük álló politikai erőkkel szemben csökkenteni tudjuk a rezsit, „ez nem lottónyeremény, ezért meg kellett dolgozni”. Gyenge országok ilyet nem tehetnek, nem is tesznek – fűzte hozzá.

Viszonválasza végén a kormányfő, felidézve a 2010-es választásokat, megjegyezte, hogy többek között azért jöhetett létre a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége, mert a szocialisták az előző években tönkretették az országot, az egekbe emelték a rezsiárakat, és elvették a béreket. Ezért arra kérte az ellenzéket, hogy fogadják meg a köztársasági elnök tanácsát, és várjanak a kampánnyal.

Figyelmébe ajánljuk