CSATLAKOZZ!
2014.01.24

Április 6-án alapvetően a rezsicsökkentésről szavaz az ország

Hende Csaba szavai szerint április 6-án alapvetően a rezsicsökkentésről szavaz az ország. A honvédelmi miniszter csütörtökön Hatvanban, a rezsicsökkentésről tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatóján elmondta, a Fidesz-KDNP közös frakcióülésen vitatja meg pénteken, hogyan folytatódjon a rezsicsökkentés.

A miniszter utalt rá, hogy 2010-ben az unióban Magyarországon kellett a legtöbbet fizetni a gázért, az áram ára pedig a második legmagasabb volt. A Gyurcsány-korszakban a gáz ára háromszorosára, az áramé a duplájára emelkedett. Összesen tizenötször emelték ezeket a költségeket a szocialisták - mondta.

"Mind Bajnai Gordon, mind Gyurcsány Ferenc többször elmondták, hogy újra megemelik ezeket a költségeket."

A helyzetet a szocialisták által végrehajtott privatizáció idézte elő - folytatta -, a Horn-kormány idején úgy adták külföldi társaságok kezébe a magyar energiaszektort, hogy garantálták a 8 százalékos eszközarányos nyereséget is, és ezzel lehetővé tették, hogy Európában példa nélküli extraprofit realizáljanak.

"Mind Bajnai Gordon, mind Gyurcsány Ferenc többször elmondták, hogy újra megemelik ezeket a költségeket" - mondta Hende Csaba.

Szólt arról is, hogy eddig két lépésben összesen 20 százalékkal csökkentették az áram, a gáz, a távhő díját, s emellett a rezsit mérséklő további szolgáltatások árát is csökkentették az elmúlt év közepén.

Szavai szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést, amelyet három irányból is támadnak: egyrészt az érdekükben sértett, korábban 1040 milliárd forintnyi profitra szert tevő monopóliumok, másrészt az unió "általuk megtalált" képviselőik, harmadrészt pedig a hozzájuk kapcsolódó magyarországi baloldal.

A honvédelmi miniszter közlése szerint a pénteki frakcióülésen megvitatják, mely elemeket milyen mértékben érintsen az újabb rezsicsökkentés. A kormány a frakciódöntésnek megfelelő javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, az pedig még ebben a ciklusban határozhat a rezsicsökkentés harmadik nagy lépéséről.

"Április 6-án alapvetően a rezsicsökkentésről fogunk szavazni: aki azt akarja, hogy alacsony maradjon a rezsi, annak a Fidesz-KDNP jelöltjeire és listájára kell szavaznia. Aki az egyesült baloldalra szavaz, az legyen tisztában vele, hogy a magasabb gáz-, áram- és távhődíjakra szavaz" - jelentette ki Hende Csaba.

Szabó Zsolt (Fidesz) hatvani polgármester, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés olyan folyamat, amelynek célja, hogy - az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan - Magyarországon is megfizethetők legyenek ezek a költségek.

Hangsúlyozta, hogy a nyolc év baloldali kormányai többször is emelték a rezsidíjakat, ezzel szemben a mostani kormányzat a szolgáltatók terhére igyekszik segíteni a magyar családokon.

Hozzátette: Hatvan is csatlakozott a rezsicsökkentéshez. Csökkentették az iskolai étkezési hozzájárulást, a sírhelymegváltási díjat, és tervbe vették a hulladékszállítás díjának további mérséklését is.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk