CSATLAKOZZ!
2014.01.27

Az emberek visszakapják, amit elvettek tőlük

A rezsicsökkentés harmadik fázisával sikerül elérni, hogy azt az egyhavi nyugdíjat, egyhavi jövedelmet, amelyet a Gyurcsány-kormány annak idején elvett az emberektől, most vissza lehet adni nekik - mondta Németh Szilárd.

A kerület olyan programon dolgozik, amely a szolgáltató, az önkormányzat és a fogyasztó együttes tehervállalásával szabadítaná meg az embereket a nyomasztó adósságtól - jelentette be Németh Szilárd fideszes polgármester, a rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport elnöke az M1 A Lényeg című műsorában.

A Fidesz frakcióülése után szombaton bejelentették: újabb 6,5 százalékkal csökken áprilistól a gáz ára, amit néhány hónappal később a villamos energia 5,7 és a távfűtés árának 3,3 százalékos mérséklése követ. Az áprilisi immár a gáz árának harmadik mérséklése: az eredeti ár 2013 januárjától 10, novemberétől újabb 10 százalékkal csökkent, aminek eredményeként a 2012. év végi 136 forintról 122, majd 108 forintra esett, most pedig 101 forintra mérséklődik majd. Ez hat évvel ezelőtti árszintet jelent. Az előző rezsicsökkentés eredményeként 240 milliárd forint maradt a polgárok zsebében. Szájer József EP képviselő egy vidéki rezsifórumon azt mondta, ez pontosan annak az egyhavi fizetésnek vagy nyugdíjnak felel meg, amelyet a korábbi szocialista kormányok elvettek az emberektől.

Egyhavi nyugdíj, egyhavi jövedelem jön vissza

"a szolgáltatóknak tisztességes árakkal kell tisztességes haszonhoz jutniuk".

A rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport elnöke az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap este megerősítette: a rezsicsökkentés harmadik fázisával sikerül elérni, hogy azt az egyhavi nyugdíjat, egyhavi jövedelmet, amelyet az egyébként az energiaárakat folyamatosan emelő Gyurcsány-kormány annak idején elvett az emberektől, most vissza lehet adni nekik. Németh Szilárd hozzátette: mindez törvényszerűen együtt jár majd a közműpiac alapos átalakításával, ahol a szabályokat, árakat már nem a szolgáltatók diktálják, hanem az a legfontosabb szempont, hogy az emberek tudják kifizetni az általuk elfogyasztott energiát. Az új rendszer már nem bírja el a magyar emberek hizlalta extraprofitot, a szolgáltatóknak tisztességes árakkal kell tisztességes haszonhoz jutniuk, és azt lehetőség szerint visszaforgatni a biztonságos működésre és a minőség javítására a rendszerbe.

A cégek számára az 1-2 százalékos haszon reális

A politikus emlékeztetett: a privatizációtól 2010-ig a szolgáltatók 1040 milliárd forintnyi extraprofit vittek ki az országból, azaz ez a pénz egyszerűen eltűnt az országból. A szolgáltatók esetleges kivonulása miatt aggódó szakértői véleményekre reagálva Németh Szilárd hozzátette: nem látja azt, hogy a korábban jogszabállyal és szerződésben garantált 8 százalékos profittal dolgozó cégek az új játékszabályok ismeretében bedobnák a törülközőt, és tömött sorokban készülnének elhagyni az országot, ami – tette hozzá – érthető is, hiszen Nyugat-Európában, de a környező országokban is csak 1-2 százalékos hasznot realizálhatnak a piacon. Mindez természetesen a piac minden szereplőjét érinti, az újabb rezsicsökkentés körülbelül 70 százalékát például az MVM állja majd – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Egyre kevesebb a kifizetetlen számla

A legfontosabb – tette hozzá Németh Szilárd -, hogy a legfontosabb cél teljesülni látszik: egyre kevesebb a kifizetetlen, kifizethetetlen számla. 2012 májusában 143 milliárddal tartoztak az emberek a szolgáltatóknak, 2013 júniusában pedig ez a szám 20 milliárddal csökkent. Nem igaz, tehát, hogy a magyarok passzióból, kurucos ellenállásból nem fizetnek, mert, ha megfizethetők a költségek, meg is fizetik, a rezsicsökkentés hozta pénz jelentős részét az emberek adósságaiktól való megszabadulásra fordítják – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője. Németh Szilárd a műsorban beszámolt arról is, hogy az Elművel és az ökumenikus szeretetszolgálattal közösen Csepelen egy olyan mintaprojekten dolgoznak, ahol a szolgáltató, az önkormányzat és a fogyasztó egyharmad-egyharmados közreműködésével igyekeznek megszabadítani az embereket a nyomasztó adósságtól. A program a tervek szerint már nyáron elindulhat – jelentette ki a kormánypárti politikus.

(hirado.hu)

Figyelmébe ajánljuk