A magyar gazdaság növekedési pályára állt

A magyar gazdaság az elmúlt években olyan növekedési pályára állt, amely az embereknek csökkenő adókat, emelkedő béreket, a vállalatoknak alacsonyabb közterheket, javuló üzleti környezetet jelent - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók Napja rendezvényén.

Hozzátette: a gazdaság 5 százalék felett bővül, csökkennek az adó- és adminisztrációs terhek, nőnek a beruházások és a fogyasztás is. A központi költségvetés bevételei az adócsökkentések ellenére emelkednek, a gazdaság teljesítményének emelkedése pedig megjelenik a foglalkoztatási adatokban: a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint most.

Varga Mihály kiemelte, több mint 5 és fél éve folyamatosan emelkednek a reálbérek Magyarországon, az adócsökkentéseknek és adókedvezményeknek, a bővülő foglalkoztatásnak, az emelkedő reálkereseteknek köszönhetően több pénz marad az embereknél. A kiskereskedelmi forgalom 64 hónapja bővül, és a növekvő fogyasztás segíti a vállalkozásokat is.

A gazdaság 5 százalék felett bővül, csökkennek az adó- és adminisztrációs terhek, nőnek a beruházások és a fogyasztás is.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a kormány számos, a vállalkozásokat támogató intézkedést hozott, ezek között említette, hogy a 9 százalékra mérsékelt társasági adó összességében 150 milliárd forintot hagyott a hazai vállalkozásnál. Megjegyezte: Magyarországon az Európai Unióban a legalacsonyabb a társasági adó, a személyi jövedelemadó a harmadik legalacsonyabb, és utóbbiból a gyermekek után járó kedvezmény miatt a családoknak még kevesebbet kell fizetniük.

A tárcavezető kitért arra, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is jelentős megtakarítást hozott az elmúlt év, hiszen két százalékponttal, 16-ról 14 százalékra csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, és megduplázódott a kisadózók tételes adójának, a katának a bevételi határa, kedvezőbb lett a fizetendő közteher mértéke. A könnyített adózás népszerűségét igazolja, hogy november elején a katát választók száma meghaladta a 300 ezret, vagyis majd minden harmadik vállalkozás ezt választotta. Szintén a kisvállalkozásokat segíti, hogy jövőre 8-ról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa - tette hozzá. Varga Mihály rámutatott: a kormány adópolitikájának a középpontjában továbbra is az adócsökkentés és az egyszerűsítés áll. 

A pénzügyminiszter a 2016 novemberében kötött hatéves bérmegállapodást gazdaságtörténeti jelentőségűnek nevezte, amely százalékpontban mérhető módon hozzájárult a magyar gazdaság növekedéséhez. Mint mondta, a megállapodásnak köszönhetően az idei év januárja és szeptembere között közel 12 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, míg a munkáltatói járulékok 27 százalékról az idei évre 19,5 százalékra csökkentek, jövőre pedig tovább mérséklődnek. Jelezte, hogy miután a munkaadók és munkavállalók az idén nem tudtak megállapodni a jövő évi minimálbérről, illetve a bérminimumról, a kormánynak nagy lesz a felelőssége a döntésben.

Varga Mihály szólt arról, hogy a következő években a minőségi változásokra kell helyezni a hangsúlyt a gazdaságpolitikában. Elmondása szerint lehet akár 3 százalék is a gazdasági növekedés, az elsődleges cél az, hogy a gazdaság szerkezete, a növekedés összetétele legyen jobb. Ehhez versenyképességben, hatékonyságban, minőségben kell javulni - szögezte le a miniszter.

(MTI-fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...