CSATLAKOZZ!
2014.07.11

Fontos, hogy jó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen

Hazánknak vannak az alaptörvényben rögzített kötelezettségei, mint például a GMO-mentesség, és vannak az országnak más célkitűzései, érdekei is, amelyeket nem tud, és nem is akar feladni a tárgyalások során - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország számára fontos, hogy jó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az USA és az EU között, a tárgyalásokon nyugalomra, türelemre és megfontoltságra van szükség, semmit sem szabad elkapkodni - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón.

"A magyar érdek az, hogy egy olyan megállapodás jöjjön létre az EU és az USA között, amely az eddigi magyar exportfolyamatokat erősíti."
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: figyelembe véve az EU előtt álló gazdasági kihívásokat, ez a megállapodás az egyik legfontosabb megállapodás lesz az unió számára, ha tető alá kerül. Ezért az uniónak a legnagyobb körültekintéssel kell eljárnia, és ugyanez vonatkozik az unió tagországaira is. Magyarországnak az Amerikai Egyesült Államok (USA) az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Ráadásul az USA-ból érkező beruházások Magyarországon már mintegy 90 ezer embernek adnak munkát. Az amerikai topvállalatok legnagyobb része akár a termelést, akár a szolgáltatást tekintve, jelen van Magyarországon.

Szijjártó Péter szerint a magyar érdek az, hogy egy olyan megállapodás jöjjön létre az EU és az USA között, amely az eddigi magyar exportfolyamatokat és az eddigi amerikai befektetési tendenciát is erősíti. "Mi egy ilyen megállapodáshoz fogunk hozzájárulni" - mondta.

Hozzátette: az sem feledhető el, hogy Magyarországnak vannak az alaptörvényben rögzített kötelezettségei, mint például a GMO-mentesség, és vannak az országnak más célkitűzései, érdekei is, amelyeket nem tud, és nem is akar feladni a tárgyalások során. A sommásan megfogalmazott vélemények csak ártani tudnak ebben az ügyben - jelentette ki Szijjártó Péter.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk