CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2014.07.27

A hungarikumok a magyar szellem csúcsteljesítményei

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A hungarikumok a magyar szellem csúcsteljesítményei, és ezek nem csupán tárgyakban jelenhetnek meg, hanem művészeti alkotásokban, zenében, konyhaművészeti értékben, közösségi megnyilvánulásokban – nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter, a Hungarikum bizottság elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

"A célunk az, hogy ezek az értékek élők legyenek, akkor ugyanis megélhetést biztosítanak a gondozó közösségnek."

Mint mondta: a Hungarikum bizottság őrködik a hungarikumok felett. Jogi védelmet nyújtanak, reklámozni tudják és pályázati lehetőségekkel segítik a hungarikumokat. Ha kell, eljárnak egy-egy esetben Brüsszelben, vagy más államokban is az ügyek érdekében.

Beszélt arról is, hogy az akácügyben az első kört már megnyertük, hiszen az akácot olyan növénnyé akarták nyilvánítani, mely terheli a környezetet, noha nálunk ez egy kultúrnövény, szervezetten telepítik az Alföldön. Az a rendelet egyelőre nem született meg, mely besorolta volna ezt a növényt egy hátrányos kategóriába. Lehetséges, hogy itt még további meccseket kell végigvinni, és megnyerni – tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy az értékes élelmiszereket mindig is hamisították. Példaként említette a tokaji aszút.

Úgy vélte: a magyar emberek a hungarikumok alatt többnyire az élelmiszereket értik, noha a magyar nóta, a magyar operett, vagy akár Széchenyi István, Puskás Ferenc munkássága, a tárgyi néprajz elemei, sőt akár a táncházmozgalom is ide sorolható. Bár ezek nyilvánvalóan nem annyira kézzelfoghatók, mint a kiváló kalocsai paprika - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy közel 400 települési értéktár bizottság alakult meg az elmúlt időszakban. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat. A célunk az, hogy ezek az értékek élők legyenek, akkor ugyanis megélhetést biztosítanak a gondozó közösségnek – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk