CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2014.07.27

Háromezren jutottak munkához Miskolcon

Miskolc megszabadult a 36 milliárdos adósságállományától, megfordította a trendet, és emellett fontos beruházásokat hajtottunk végre - mondta Kriza Ákos.

Mindenképp legitimizál egy politikát, ha minél többen mennek el szavazni. A magyar társadalom láthatóan érdekelt abban, hogy egyre többen tudjanak beleszólni a politika formálásába, ez így van jól, egy politikus ennek csak örülhet – jelentette ki Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában annak kapcsán, hogy Áder János államfő az önkormányzati választások kiírásának kapcsán reményét fejezte ki, hogy magas lesz a részvételi arány.

A városvezető beszélt arról is, hogy szerinte a helyiek tisztában vannak azzal, hogy Miskolc nehéz terep. Nagy problémahalmazt örököltek, két évig „ki sem látszottak a romok mögül”, rendbe kellett tenniük a cégeket, az intézményrendszert, és hatalmas adósságállomány kötötte gúzsba az önkormányzatot – fejtette ki Kriza Ákos, hozzátéve: ezt követően tudtak a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre koncentrálni.

"A város adósságállománya 36 milliárd forint volt, az állami adósságátvállalásnak köszönhetően ez azonban lenullázódott."

Megemlítette: a legnagyobb zöldmezős beruházás a Mercedes óta a Takata betelepülése, a cég már veszi fel a dolgozóit. Egyébként pedig ebben a ciklusban 3 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma a városban, kétharmaduk a versenyszférában helyezkedett el, harmaduk kapott közmunkát.

Utóbbiak kapcsán fontosnak nevezte a „munkába való szocializációt”, mert – mint fogalmazott – ezeknek az embereknek a nagy része még a nagyapját sem látta dolgozni.

A város adósságállománya 36 milliárd forint volt, az állami adósságátvállalásnak köszönhetően ez azonban lenullázódott – hangoztatta a polgármester, megjegyezve: olyan fontos beruházásokat is végrehajtottak, mint a selyemréti strand, illetve a diósgyőri vár felújítása.

Szólt arról is, hogy Miskolc lassan a fesztiválok városa. Kocsonyafesztivál, operafesztivál, CineFest – sorolta a rendezvényeket.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: rendszeresen konzultál a cigány önkormányzat vezetőjével, és segítik a szervezetet abban, hogy minél több romának tudjanak munkát adni. Mint mondta: büszkék arra, hogy mennyi romának tudnak munkát adni, és mennyi gyermeket tudnak felzárkóztatni. Szerinte ez az együttgondolkodás hosszú távon nagyon pozitív eredményeket hozhat Miskolc számára. Kicsit megzavarták a hangulatot a jobbról és balról kiabálók, most nagyobb a por erről a kérdéskörről, mint maga a történet – fogalmazott a polgármester.

Miskolcon szerinte a legnagyobb közösségteremtő erő a futball. A stadion építése még kérdéses, de a kormány támogatja ezt a törekvést, nagyon jó a kapcsolatuk a kormánybiztossal, és a terveztetésbe bevonják a szurkolókat is – sorolta Kriza Ákos, aki hangsúlyozta: a mérce a magyar bajnokságon túl az európai élvonal kell legyen, de addig még hosszú az út.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk