CSATLAKOZZ!
2014.10.09

Európa legnagyobb rejtett tartaléka a roma közösség

A közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk – fogalmazott a kormányfő, aki egyúttal bejelentette azt is, miniszterelnöki biztosnak kéri fel Farkas Flóriánt.

Orbán Viktor az Országos Roma Önkormányzat székházában tartott sajtótájékoztatón felidézte, négy évvel ezelőtt megállapodást kötött Farkas Flóriánnal, a mai találkozójukon pedig megvitatták, mi teljesült eddig, és min kell változtatni a jövőben. Nyitva hagytuk azt a kérdést, hogy az önkormányzati választások után megújítsuk-e ezt a szerződést, vagy pedig egy teljesen új megállapodást fogunk kötni egymással – tette hozzá.

A miniszterelnök szavai szerint Európában ma az az elterjedt közvélekedés uralkodik, hogy a kontinens demográfiai és munkaerő-problémáit a bevándorlás bátorításával kell megoldani. A magyar kormány álláspontja ezzel homlokegyenest ellentétes: szerintünk semmilyen bevándorlásra nincsen szükség, sőt a bevándorlást meg kell fékezni és meg kell állítani, mert ebből komoly bajok lesznek – szögezte le. Ugyanakkor megjegyezte, együttéreznek azokkal, akik el akarják hagyni az otthonukat, de az európai politikának arra kell irányulnia, hogy segítséget nyújtson azoknak az országoknak, ahonnan az emberek el akarnak jönni.

"ha képzett, munkára, hadra fogható, sok százezres munkaerőpiacra lesz szükség, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösségek képzésével, munkaerőpiacon való részvételre való felkészítésével kell foglalkozni."

Szerintünk a helyes erkölcsi megoldás az európai és hamarosan magyar problémává is váló munkaerőhiányra a rejtett tartalékok mozgósítása – emelte ki.

Hozzátette: Európa legnagyobb rejtett tartaléka a roma közösség, és ez így van Magyarországon is.

Mint mondta, ha képzett, „munkára, hadra fogható, sok százezres munkaerőpiacra” lesz szükség, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösségek képzésével, oktatásával, nevelésével, munkaerőpiacon való részvételre való felkészítésével kell foglalkozni.

Rámutatott, az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodás középpontjában a munka, a család és a teljesítmény áll.

A közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk – emelte ki, hozzáfűzve: egy év alatt közel 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Roma Önkormányzat saját kimutatása szerint ebből 57 ezer olyan roma család volt, ahol eddig soha senki sehol nem dolgozott. Szerintem ez fantasztikus teljesítmény – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is, hogy a megállapodásban rögzítették, hogy 2015-ig „lesz tízezer érettségizett roma emberünk; jelenleg 35 ezren kapnak ehhez segítséget. 2011 óta évente hétezer roma fiatal kap ösztöndíjat a továbbtanulásra, a keresztény roma szakkollégiumi hálózat elindulása óta pedig 170 cigány fiatal tart a diplomaszerzés felé – sorolta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy körülbelül ezer roma asszonyt képeztek ki óvodai segítővé. Akkor tudunk élhető jövőt teremteni a cigányság számára Magyarországon, ha ebben a cigány asszonyok megtalálják a helyüket – jelentette ki. Rámutatott arra is, hogy 2015. szeptember 1-től kötelező lesz óvodába járniuk a három évnél idősebb gyermekeknek.

A kormányfő elmondta azt is, a megállapodásból nem minden teljesült teljes egészében, példaként a szociális közösségfejlesztő, foglalkoztatásszervező képzés és munkagyakorlat ügyét említette meg, a programba eddig 1688 főt vontak be. Úgy fogalmazott, emellett az egészségügy területén is vannak elmaradások.

Hangsúlyozta a szakiskolai képzés fontosságát is, mint mondta, lényeges, hogy a romák ne maradjanak ki a szakiskolák rendszeréből.

"lényeges, hogy a romák ne maradjanak ki a szakiskolák rendszeréből"

Az elmúlt három évben 8000 roma fiatalnak adtunk piacképes szakmát, ez alacsony szám, meg kell növelnünk majd a jövőben – jelentette ki.

A kormányfő szerint az Országos Cigány Önkormányzattal négy éve megkötött megállapodás java része teljesült.

Kiemelte, sokan próbáltak kívülről segíteni a romáknak, de az a gondolkodásmód, hogy őket be kell vonni ezeknek a programoknak a kidolgozásába és végrehajtásába, nem volt általános korábban.

Mi velük együtt akarunk változtatni az ő helyzetükön – húzta alá, hozzátéve, az így működtetett programokkal nagyobb eredményeket lehet elérni, mint csak kívülről jövő segítséggel.

Orbán Viktor arra kérte a hazai roma közösség tagjait, vegyenek részt a vasárnapi választáson, és szavazatukkal támogassák azokat a vezetőket, akikkel a kormányzat folytathatja a korábban megkezdett munkát.

A miniszterelnök elmondta azt is, a voksolást követően is számít Farkas Flórián munkájára, és egyúttal bejelentette, szeretné majd felkérni miniszterelnöki biztosnak.

Farkas Flórián a sajtótájékoztatón közölte, elfogadja a felkérést. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke kifejtette, a cigányság már kész arra, hogy felelősséget vállaljon a saját sorsáért.

Ugyanitt Farkas András, a Jezsuita Roma Szakkollégium tagja ismertette eddigi életútját, tanulmányait. Nekünk, egyetemista, magyar cigányoknak feladatunk, hogy példát mutassunk a többiek számára – jelentette ki.

Az eseményen jelen volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint számos roma művész is.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk