CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2015.01.05

Uniós prioritást kell, hogy élvezzenek az energetikai projektek

Gyürk András sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris vitájában a Juncker-bizottság beruházási csomagja kapcsán Gyürk András az energetikai projektek jelentőségét hangsúlyozta. Az Európai Bizottság a 2015 és 2017 közötti időszakban közel 300 milliárd eurót kíván mozgósítani az európai gazdaságnak élénkítésre.

"Hosszú távon a versenyképesebb energiaár tudja versenyképessé tenni Európát."
Gyürk András fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy az európai gazdaságnak kétségkívül élénkítésre van szüksége, azonban a Jean-Claude Juncker által bemutatott terv jelenlegi formájában több hiányosságot tartalmaz. Egyrészt, nincs új forrás a beruházási csomag, és az átcsoportosítás hatékonysága is bizonytalan. Másrészt, a rendelkezésre álló információk alapján nem alátámasztható a Bizottság által remélt multiplikatív hatás a piaci finanszírozású befektetések révén. "A csomag csak akkor eredményezhet növekedést, ha a kiválasztandó projektek minősége ezt szavatolni tudja" - hívta fel a figyelmet Gyürk András.

A magyar néppárti delegációvezető ezért hangsúlyozta: "a rendelkezésére álló források szűkössége miatt prioritást kell, hogy élvezzenek az energetikai projektek. Egyszer és mindenkorra meg kell oldani az európai ellátásbiztonság kérdését". Már a 2008-as Barroso-csomag is kiemelt hangsúlyt helyezett az energetikai infrastruktúrára, de a mai napig függőségről, összeköttetések hiányáról beszélünk; elsősorban a közép-kelet európai régió szenved a kiszolgáltatottságtól. Gyürk András felszólította az Európai Bizottságot, hogy a beruházási csomag megvalósítása során fordítson kiemelt figyelmet a hiányzó energetikai infrastruktúra beruházásokra.

Gyürk András meglátása szerint az európai állampolgárok és vállalkozások számára a biztonságos és megfizethető energiaellátást csak az egységes energiapiac kialakításán keresztül, a szűk keresztmetszetek felszámolásával lehetséges biztosítani. Hosszú távon a versenyképesebb energiaár tudja versenyképessé tenni Európát.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk