CSATLAKOZZ!
2015.11.25

Össztársadalmi érdek a pénzügyi műveltség fejlesztése

Össztársadalmi érdek a pénzügyi műveltség fejlesztése, mert a racionális alapokon nyugvó egyéni és vállalati döntések hozzájárulnak a nemzetgazdaság növekedéséhez, fejlődéséhez is - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a Privátbankár.hu pénzügyekkel foglalkozó internetes újság által szervezett konferencián.

A Pénzügyi Tudatosság Fórum 2015 elnevezésű rendezvényen az NGM helyettes államtitkára hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy növekedésvezérelt vállalkozások működjenek az országban. A vállalkozói kedv akkor ösztönözhető, ha az oktatási anyag részét képezik a vállalkozási ismeretek, a vállalkozói kultúra - tette hozzá.

"A vállalkozói kedv akkor ösztönözhető, ha az oktatási anyag részét képezik a vállalkozási ismeretek, a vállalkozói kultúra."
Balogh László szerint fontos mind a fogyasztók, mind a vállalkozások pénzügyi ismereteinek fejlesztése.

A pénzügyi termékek, szolgáltatások megértése, a saját felelősség felismerése mind hozzájárulnak a jobb, hatékonyabb gazdasági döntések meghozatalához, amelyek hatása nagy valószínűséggel nemzetgazdasági szinten is meglátszik - vélekedett.

A vállalatok, elsősorban a kis-és középvállalkozások, egyéni vagy családi vállalkozások esetében is kulcsfontosságú az optimális pénzügyi döntések meghozatala, mert "hiába egy jó termék", ha a mögöttes pénzügy felkészültség nem erős, akkor a vállalkozás végét is jelentheti - mondta.

Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta: a kerettanterv választható részében több helyen megjelennek a gazdasági, pénzügyi ismeretek, azonban az iskolák mindössze tíz százaléka él azzal a lehetősséggel, hogy közvetlenül tanítsa a pénzügyi ismereteket a diákoknak.

Indirekt módon tematikus hetekkel lehet bevinni az oktatásba ezeket az ismereteket, például a Pénz7 nevű tematikus hét során - mondta. Idén márciusban első alkalommal rendezték meg a hetet, 660 iskola részvételével - ismertette. A helyettes államtitkár szerint bíztatóak a visszajelzések, a tapasztalatokat beépítik a jövő tavasszal megrendezendő eseménybe, amit bővítenek a digitális kompetenciák és környezettudatosság, fenntarthatóság témakörével is - ismertette. Pölöskei Gáborné szerint a tematikus hét nagyszerű pályaorientációs lehetőség is, mivel ekkor kerülnek az egyes területeket legjobban értő pénzügyi, számviteli, informatikai szakemberek kapcsolatba a diákokkal, így a fiatalok el tudják dönteni, hogy tetszik-e nekik az adott terület.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk