CSATLAKOZZ!
2016.01.15

Japán-magyar mezőgazdasági tárgyalások a Grüne Wochén

A rövid tenyészidejű rizsfajták, valamint meggy- és cseresznyefajták kutatásában lehetséges együttműködésről tárgyalt egyebek között japán partnerével a magyar földművelésügyi miniszter pénteken Berlinben, a Grüne Woche (Zöld Hét) kiállításon.

A világ legnagyobb élelmiszeripari vásárának magyar árubemutatóján Fazekas Sándor Macusima Hiromicsi japán mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterhelyettessel folytatott megbeszélést.

Fazekas Sándor a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések között megállapították, hogy a két ország között hasznos volna egy génbanki, továbbá egy állategészségügyi - elsősorban oktatási - együttműködés.

"Közismertek és kedveltek a szigetországban például a magyar borok, és jelentős mennyiségű mangalicahúst is szállítanak Magyarországról Japánba."

A magyar agrártárca vezetője ismertette: Japán Ázsiában Magyarország legnagyobb agrárkereskedelmi partnere. Közismertek és kedveltek a szigetországban például a magyar borok, és jelentős mennyiségű mangalicahúst is szállítanak Magyarországról Japánba. 

A mangalicahús kivitelének értéke Japánba 2015-ben például az előzetes adatok szerint 100 millió euró (mintegy 31 milliárd) volt. Magyarország baromfihúst, mézet, és húskészítményeket is exportál a távol-keleti országba - tette hozzá Fazekas Sándor. A miniszter kitért arra, hogy előkészítés alatt van az Európai Unió és Japán között egy kereskedelmi egyezmény, amely könnyítené az exportfeltételeket. Fazekas Sándor jelezte: bízik abban, hogy ez a megegyezés hamarosan létrejön, és így a magyar agrárkivitel tovább növekedhet Japánba.

A tárcavezető szerint a gasztronómia területén is fejleszthetők a kapcsolatok, még több magyar étterem nyílhatna a távol-keleti szigetországban, a tudományosan alátámasztott magyar-japán rokonságra alapozva.

Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy a kiállításon több két- és többoldalú megbeszélést is folytatott. Tárgyalt Aziz Akhannouch marokkói mezőgazdasági és halászati miniszterrel, találkozott a magyar standra ellátogató német szövetségi mezőgazdasági miniszterrel és a német parasztszövetség vezetőjével. A magyar agrártárca vezetője jelen volt az uniós elnökséget adó Hollandia mezőgazdasági miniszterének fogadásán, valamint a német élelmiszeripar ünnepi fogadásán is.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk