CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2016.02.05

Hatmilliárd forint ipari parkok fejlesztésére

Hatmilliárd forint forrásra pályázhatnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az idén a magántulajdonban lévő ipari parkok - közölte Lenner Áron Márk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben a Határ úti ipari parkban, amely elnyerte a Tudományos és technológiai park címet, hozzátette: inkubátorházak fejlesztésre szintén a GINOP keretében további kétmilliárd forint áll rendelkezésre.

"Azok az ipari parkok, amelyek tulajdonosai között önkormányzatok is vannak, a területfejlesztési operatív program keretében további mintegy 50 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésre ebben az évben."

Azok az ipari parkok, amelyek tulajdonosai között önkormányzatok is vannak, a területfejlesztési operatív program keretében további mintegy 50 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésre ebben az évben - mondta.

Elismeréssel szólt a Határ úti ipari parkot működtető Xanga cégcsoport munkájáról, amelynek eredményeként a park az országban az elsők között nyerte el a Tudományos és technológiai park címet. A cím azt jelzi, hogy a debreceni park magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújt a betelepülő vállalkozásoknak.

Lenner Áron Márk kitért a KSH pénteken nyilvánosságra hozott adataira, miszerint tavaly decemberben 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, az év egészében pedig 7,5 százalékkal.

Emlékeztetett: a kormány deklarált célja, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya, miközben az Európai Unióban csak 20 százalékos arányt tűztek ki célul.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a közlekedési ágazat fejlesztése is jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

Megemlítette egyebek mellett a megyei városok bekapcsolását a gyorsforgalmi úthálózatba, a debreceni repülőtér autópálya-összeköttetésének megteremtését, a 2018-ra elkészülő újabb gyorsforgalmi közúti összeköttetést Erdéllyel, valamint a Debrecent is érintő észak-dél közúti korridort.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kijelentette: a város mindenben támogatja az ipari parkok fejlesztését, a Debreceni Egyetem pedig biztosítja azt a magasan képzett helyi munkaerőt, amelyre alapozva tovább fejlődhet a debreceni Tudományos és technológiai ipari park.

Csukás Endre, a Xanga cégcsoport igazgatója emlékeztetett arra, hogy csaknem húsz éve kezdték meg az ipari park kialakítását, akkor 40 hektár területen. A ma már 120 hektáros parkba betelepült 45 vállalkozás több mint ötezer embernek ad munkát - tette hozzá.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója megjegyezte: az új Tudományos technológiai ipari park a Határ úti mellett összefogja a helyi nemzetközi repülőtéren elkészült trimodális - közúti-vasúti-légi - logisztikai központot és az ugyancsak a repülőtéren lévő innovációs inkubátorházat is.

Mórucz Norbert, az ipari parkok egyesületének elnöke elmondta: a debrecenivel együtt jelenleg hat tudományos és technológiai ipari park van az országban ez a szám néhány héten belül kettővel nő, a harmadik negyedévre pedig várhatóan eléri a húszat.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk