CSATLAKOZZ!
2016.12.01

"Egy győztes csapat tagjai vagyunk"

Hazánk ma már egy győztes csapathoz tartozik, mert korábban egy megbélyegzett, kiszorított kritizált országból, hirtelen a magyar politika a győztesek politikája lett – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet XV. plenáris ülésén.

A miniszterelnök előadásában aláhúzta, a világban egyre könnyebb kiállni Magyarország mellett, holott az elmúlt években ez egyáltalán nem volt könnyű. Köszönetet mondott a határon túli magyaroknak azért a segítségért, melyet az elmúlt 4-5 évben Magyarország becsületének és pozíciójának a megvédése érdekében tettek, és az az ellenszél ellenére is bátran és tiszta szívvel kiálltak az anyaország politikája mellett.

"minden gazdasági elemzés, számadat arról szól, hogy a Magyarország által választott gazdasági válságkezelés és a munkaalapú gazdaság felépítése sikeres volt."

Hozzátette: egy győztes csapat tagjai vagyunk, minden gazdasági elemzés, számadat arról szól, hogy a Magyarország által választott gazdasági válságkezelés és a munkaalapú gazdaság felépítése sikeres volt. Eltelt 5-6 év, és a populista jelzőt azért nem lehet használni Magyarországra, mert olyan populizmust még a világon nem láttak, mely radikális mértékben csökkenti az államadósságot, leszorítja a költségvetési hiányt, megindítja a gazdasági növekedést és teret nyit az ésszerűségnek a gazdaságpolitikában – jegyezte meg. Leszögezte, sikerrel járt az a kísérlet, mely a gazdasági rendszerünk átalakítását célozta meg. Orbán Viktor sikerként értékelte azt is, hogy nem következett be hazánk külpolitikai elszigetelődése. Bár nagyon sokan dolgoztak rajta – jegyezte meg. A kormányfő szerint az, hogy nem sikerült hazánk elszigetelése annak is köszönhető, hogy a magyar külügyminisztérium stílust váltott és átállt arra a politikára, melyet úgy is összegezhetnénk, „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

Nm udvariaskodtunk, nem hajlongtunk, kiálltunk magunk mellett, és megvédtük az érdekeinket - tette hozzá. Második okként azt nevezte meg, hogy a magyarság nemcsak az anyaországban nem hagyta magát, hanem a határon kívül sem. Ha egy nemzet egyszerre áll ki az anyaország politikája mellett, akkor azt nem lehet elszigetelni – tette hozzá. A miniszterelnök harmadik okként a jó szerencsét mondta; más országokban is hasonló változások indultak meg, mint Magyarországon. Fősodratú politika lett az, amit korábban kivételnek gondoltak, és jól láthatóan napról napra teret nyer a nyugati világban – jegyezte meg.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

A miniszterelnök szerint az elmúlt hat év legnagyszerűbb sikere a nemzetegyesítés, amit a külhoni magyarsággal közösen valósítottak meg. 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet részei egymásra találtak, erősítjük egymást és a magyar-magyar együttműködés napi gyakorlattá vált – húzta alá. Tájékoztatott arról is, hogy eddig 810 ezren tettek állampolgársági esküt és a diaszpórában 100 ezer állampolgársági megállapítás történt. „Semmi okunk a kishitűségre” – szögezte le.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak az Európai Unióhoz való csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Példaként említette, a Székely-Mikó kollégium ügyét, a zászló és névhasználat körüli pereket, és a korrupcióellenes harc álcájában zajló hadjáratot az erdélyi magyarság vezetői ellen. Az uniónak a nemzetiségek jogaival kapcsolatos szabályai épp olyan halott betűk, mint a trianoni diktátum vonatkozó részei – jegyezte meg. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió nem akar felvenni új tagországokat. Magyar nemzeti érdeknek nevezte Szerbia csatlakozását, és Ukrajna lépésről lépésre történő, majd tagsági jogviszonyban végződő integrálását.

A miniszterelnök aláhúzta, a mondernkori népvándorlás sérti a Kárpát-medencei magyarság elemi érdekeit. Felhívta a figyelmet arra, ezt a népvándorlást nemcsak kívülről, hanem belülről, a célországokból is segítik. Az európai viták tekintélyes része nem arról szól, hogyan állítsuk meg a népvándorlást, hanem arról, hogy biztosítsák a beutaztatását azoknak a néptömegeknek, akiket nem szeretnénk az unión belül látni – fűzte hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának és erősödésének ügyét két pillérre érdemes helyezni: egy gazdaságilag folyamatosan erősödő anyaországra, valamint a határon túli nemzetrészek egységére, és azok helyi érdekérvényesítő erejére.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

A miniszterelnök szerint szellemi zűrzavar uralkodik a nyugati világban, amit jól mutat a Fidel Castro volt kubai vezető halála utáni abszurd helyzet is. Castro mentegetése és a valóság elhazudása a válságban levő balliberális világrend jele – jegyezte meg. A miniszterelnök aláhúzta, a 68-as álmodozók közül kikerült balliberális elit tagjai még mindig nem értik, milyen volt a szocialista és a kommunista rögvalóság Európában vagy Kubában. Orbán Viktor szerint még nagyobb probléma, hogy ennek az elitnek egy része hisz is abban az álomvilágban, amit a szocializmushoz és a kommunizmushoz kötött. Megjegyezte, ez az oka annak, hogy Brüsszelben sokan a mai napig nem értették meg a Brexitet és nem tudják megemészteni Donald Trump győzelmét. Az amerikai választás eredménye azt mutatja, hogy a valóság győzött az ideológiák és utópiák felett – tette hozzá. A kormányfő szerint nem nehéz megtalálni a párhuzamot ezen események és a 2010-ben elindult magyar változások között. Kiemelte, az európai és a tengerentúli történések azt mutatják, hogy változás előtt állnak a politikai rendszerek a nyugati világban; jól láthatóan teret vesztettek a baloldal eszméi, de a hagyományos jobboldalnak is változnia kell.

A miniszterelnök kitért a röszkei zavargások ügyében hozott bírói ítéletre is, helyesnek nevezve a döntést. Emlékeztetett, tiszta lapokkal játszottak, megmondták előre, teleplakátolták az országot: ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket, s ha nem tartja be, akkor annak jogkövetkezménye lesz.

A közép-európai összefogásról szólva elmondta, történelmi problémákat sikerült zárójelbe tenni és túllépni rajtuk, valamint sikerült kialakítani egy olyan együttműködést, amelyre korábban gondolni sem lehetett. Ha a visegrádi négyek nem fognak össze, akkor az unión belül mindig háttérbe szorítanak bennünket – jegyezte meg.

Fotó: Botár Gergely (kormany.hu)
"a megállapodásnak köszönhetően a következő 5-10 évben a magyar gazdaság folyamatosan emelkedő pályán halad majd, erősödni fog, így a nemzetpolitika területén szükséges források előteremtésére is képes lesz."

A kormányfő támogatásáról biztosította a külhoni tematikus évek gondolatát. Elmondta, 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lehet. Úgy fogalmazott, mára a magyar vállalkozások elkezdték egyfajta artériarendszerként behálózni a Kárpát-medencét.

Orbán Viktor sorsdöntőnek nevezte a közelgő romániai választást, mert a korrupcióellenes harc eszközét számos helyen a magyar közösség vezetői ellen fordították. Aláhúzta, régen volt olyan időszak, hogy olyan komoly veszélybe került volna az erdélyi magyarok bukaresti parlamenti képviselete, mint most. A miniszterelnök ezért arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy a bukaresti képviselet szempontját helyezzék az első helyre és menjenek el szavazni, valamint arra biztatta a magyar közösség vezetőit, hogy találják meg az együttműködés azon formáit, mely leginkább garantálja azt, hogy legyen képviselete a magyarságnak.

A miniszterelnök kitért a szakszervezetekkel és a munkaadókkal aláírt átfogó bérmegállapodásra is, mely hat évre rögzíti a magyar gazdaságpolitika legfontosabb pilléreit, és amelyre 26 éve nem volt példa. Hozzátette: a megállapodás, a valódi helyzetből indul ki, és a tapasztalatokból építkezik, így reális esély van a sikerre.

Aláhúzta, a megállapodásnak köszönhetően a következő 5-10 évben a magyar gazdaság folyamatosan emelkedő pályán halad majd, erősödni fog, így a nemzetpolitika területén szükséges források előteremtésére is képes lesz.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk