CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2016.12.06

A NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a bevándorlási válság leküzdésében

A bevándorlási nyomás továbbra is fennálló biztonsági kockázatot jelent az Európai Unió és az európai kontinens jövője szempontjából, ezért Magyarország azt kezdeményezi, hogy a NATO nem csak tagállami szinten, hanem mint katonai szövetség vállaljon szerepet a bevándorlási válság leküzdésében - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozását megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, mivel az Európai Unió még mindig nem talált közös megoldást, a kiváltó okokat pedig semmilyen módon nem tudta kezelni, Magyarország két területen javasolja a hangsúlyos NATO-szerepvállalást a migráció elleni közdelemben.

"Úgy az uniónak, mint a NATO-nak hatékonyabbnak kell lennie, eredményeket kell elérnie az Afrikából, a Közel-Keletről, vagy akár Törökországból Európa irányába induló migrációt kihasználó szervezett embercsempészettel szemben."

A katonai szövetségnek egyrészt közvetlenül részt kellene vennie az iraki biztonsági erők kiképzésében, hogy (az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alatt lévő) Moszul reménybeli visszafoglalását és a nemzetközi erők távozását követően az iraki erők saját maguk tudják biztosítani az ország békéjét. Biztosítani kell, hogy ne jöjjön létre újabb terrorszervezet, az ország pedig az építkezés és a fejlődés útjára léphessen.

Másrészt az észak-atlanti szövetségnek nagyobb szerepet kellene vállalnia az Égei- és a Földközi-tengeren haditengerészeti egységeivel a bevándorlási hullám megállítása érdekében - mondta Szijjártó Péter.

Úgy az uniónak, mint a NATO-nak hatékonyabbnak kell lennie, eredményeket kell elérnie az Afrikából, a Közel-Keletről, vagy akár Törökországból Európa irányába induló migrációt kihasználó szervezett embercsempészettel szemben - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, jól látszik, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök a katonai szövetségnek sokkal nagyobb szerepet szán a terrorizmus elleni közdelemben. Magyarország ezzel egyetért és úgy gondolja, hogy a NATO-nak szövetségként kell részt vennie a szervezett terrorizmus elleni globális küzdelemben - hangsúlyozta.

Noha egyes tagállamok részéről ellenállás mutatkozik, a magyar javaslat napirenden van - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a NATO "európai lábának" megerősítésére nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Európa nem várhatja, hogy Amerika védje meg minden esetben, magának is tennie kell saját biztonságáért. Az erre irányuló javaslatokat, valamint a NATO és az Európai Unió stratégiáinak összehangolását Magyarország támogatja az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk