CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2016.12.09

Rendeződhet a polgármesterek illetménye

Hétfőn a parlamentben a kormány előterjesztése alapján megkíséreljük az önkormányzati vezetők bérezésének rendezését - közölte Kósa Lajos a pénteki ötpárti egyeztetés után.

A Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján emlékezetett rá, hogy a polgármesterek bérezésnek a kérdése nagyon régóta húzódó probléma. Hozzáfűzte: a különböző ágazati béremelésekkel az a helyzet állt elő, hogy jó néhány településen a közszférában dolgozó embereknek a fizetése magasabb lett, mint a polgármesteré. Emiatt pedig feszültség alakult ki – fogalmazott.

"Az önkormányzati vezetők egyet lépnek előre."

Kiemelte: a problémára korábban a parlamenti pártok ötpárti egyeztetéseken próbáltak megoldást találni, itt többször megoldás is született a frakciók között.

Egy kérdésben azonban nem tudtak a parlamentben megegyezni a pártok, nevezetesen, hogy a béremelés költségeit teljes egészében az önkormányzat fizesse, vagy az állam, vagy köztes megoldás szülessen - fűzte hozzá.

Kósa Lajos rámutatott, most a kormány javaslatára egy olyan átfogó rendezés került be az ötpárti egyeztetésre, aminek a lényege, hogy a polgármester fizetést nem a helyettes államtitkár javadalmazásához, hanem egy kategóriával feljebb, az államtitkári fizetéshez igazítsa és annak arányában határozza meg a polgármesterek fizetését. Ez azt jelenti, hogy 500 fő alatt az államtitkárok fizetésének 20 százaléka, 501 és 1500 fő között 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, afölötti lélekszámnál pedig az államtitkári bér 80 százaléka lenne – közölte.

A frakcióvezető aláhúzta, hétfőn a házszabálytól való eltéréssel megkíséreljük a kormány előterjesztésben az önkormányzati vezetőknek a bérét rendezni. Az önkormányzati vezetők egyet lépnek előre – hangsúlyozta, hozzátéve: ebből a béremelésből a főpolgármester kimarad, hiszen az ő fizetése eleve a miniszteri bérekhez igazodott.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk