CSATLAKOZZ!
2016.12.16

Mintegy 54 milliárdos forrás kkv-k digitális fejlesztéseinek támogatására

Mintegy 54 milliárd forint értékben három pályázat indult a digitális gazdaság fejlesztésére a közép-magyarországi régión kívüli kis- és középvállalkozások (kkv) számára - jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Hozzátette, a pályázatokkal széles csoportot céloznak meg: pályázhatnak hagyományos vállalatok a működésük hatékonyabbá tételére informatikai fejlesztésekre, emellett informatikai vállalatok nemzetközi piacra lépéséhez is segítséget nyújtanak, valamint pályázat indult a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégeknek. A kérelmeket január végén-február elejétől lehet beadni - jelezte.

"A pályázat a külpiacra lépés költségeinek 90 százalékát támogatja, egyebek mellett piackutatásra, tanácsadásra, külföldi rendezvényeken való részvételre is kérhető."

A legnagyobb, 40 milliárd forint keretösszegű pályázattal az agráriumon kívüli vállalkozások mindennapi működésében előforduló folyamatok, például a vállalatirányítás, ügyfélkapcsolat vagy a számlázás digitalizációjához szerezhetnek támogatást - ismertette az államtitkár.

Elmondása szerint a programba mintegy négyezer cég részvételével számolnak. A pályázathoz 10 százalék önrész mellett 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár, valamint 50 százalékos arányban szerepel egy kötelezően igénybe veendő, kedvező, 1 százalékos kamatozású kölcsön - ismertette.

A második, 10 milliárd forint keretösszegű pályázat informatikai profilú mikro-, kis- és középvállalatok számára érhető el a nemzetközi piacra lépésük támogatására - mondta Kara Ákos. A konstrukció vegyesen tartalmaz vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kölcsönt.

Az államtitkár elmondta: noha a magyar vállalkozásoknak megvan a szükséges szakmai tudásuk, hogy piacképes termékekkel és szolgáltatásokkal álljanak elő, kevés magyar fejlesztésű, világszínvonalú IKT termék van a világpiacon.

A pályázat ezért a külpiacra lépés költségeinek 90 százalékát támogatja, egyebek mellett piackutatásra, tanácsadásra, külföldi rendezvényeken való részvételre is kérhető - közölte.

A harmadik pályázat keretösszege 4 milliárd forint, és üzleti felhőalapú szolgáltatások elindítását segíti informatikai cégeknek - tájékoztatott Kara Ákos. A pályázattal a magyar gazdaság vezető ágazatainak, a jármű-élelmiszeripar és a turizmus igényeire szabott üzleti felhőmegoldások létrehozását támogatják.

Az MTI érdeklődésére elmondta, a pályázatok vissza nem térítendő támogatását 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza. A kedvezményes hiteleknél ez az arány 95 és 5 százalék - tette hozzá. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte, a pályázatok kézzel fogható módon segítik a magyar gazdaság digitális átalakulását, a kkv-k vissza nem térítendő és rendkívül kedvező kamatozású visszatérítendő támogatást vehetnek igénybe.

Hangsúlyozta: a gazdaság digitális átalakulása csak akkor lehet sikeres, ha a kormány kezdeményező szerepet játszik az oktatási rendszer, a gazdaság és az állam működésének digitális átalakításában.

Elmondta, Magyarországon a digitális gazdaság súlya már most is jelentős, a bruttó hozzáadott érték 20 százalékát adja, a foglalkoztatottak 15 százaléka ezen a területen dolgozik. Kiemelte, hogy a magyar kormány olyan stratégia mentén segíti a digitális átalakítást, hogy a megszűnő munkahelyek számát meghaladják az újonnan létrejövő munkahelyek.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk