CSATLAKOZZ!
2017.01.28

Kiszámíthatóság és megbecsülés

A szocialisták kormányzásával ellentétben ma a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók létbizonytalanság helyett kiszámíthatóságot, megalázás helyett megbecsülést tapasztalhatnak – hangsúlyozta Hollik István szombati sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti képviselő leszögezte, ma már egészen más korszak köszönt be a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók életében, mint a Gyurcsány és a szocialisták kormányzása idején. Létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság, megalázás helyett megbecsülés jut nekik – tette hozzá.

"az átlagosnál jóval nagyobb mértékben nő az egészségügyben dolgozók és a pedagógusok bére."

Emlékeztetett, a baloldal a sorozatos pénzkivonással nem csak veszélybe sodorta az iskolák és a kórházak működését, de kilátástalanná tette a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók helyzetét is.

A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók közül is ezrek kerültek az utcára az intézményi bezárások, összevonások miatt, akiknek pedig megmaradt a munkája, azoktól elvettek egy havi bért, és béremelésről még csak nem is álmodhattak – idézte fel.

Hozzátette: a sorozatos pénzkivonás miatt az iskolák és a kórházak egyre nehezebben, és egyre rosszabb állapotban működtek.

Hollik István közölte, ma is azt látjuk, hogy a baloldal - miközben egyetlen, a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat támogató intézkedést sem szavazott meg -, csak hergelni tudja őket; pártpolitikai érdekek mentén tüntetéséket szerveznek nekik, felhasználják őket, miközben kormányzásuk alatt mindig elengedték a kezüket. Ezzel szemben a polgári kormány cselekszik, 2010 óta folyamatosan pótolja vissza azt a pénzt az oktatásba és az egészségügybe, amit a szocialisták elvettek onnan – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP képviselője arról is beszélt, hogy mindkét ágazatban béremelések indultak. A pedagógusoknál indult elsőként az életpálya program, a bérük 2013 és 17 között összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik. Idén januárban a nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatatást segítő iskolai alkalmazottak bére is emelkedett. Az egészségügyben ugyancsak jelentős béremelések zajlanak, tavaly szeptemberben béremelés indult az ápolóknak, amellyel 2019-re átlagosan 65 százalékkal nő a bérük. A szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal nő – fejtette ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány mai tájékoztatása szerint már a tavaly novemberi bruttó átlagbér adatoknál is látszik, hogy az átlagosnál jóval nagyobb mértékben nő az egészségügyben dolgozók és a pedagógusok bére.

Hollik István kiemelte, a pénzügyi alapok is kiszámíthatóbbak az oktatásban és az egészségügyben is; ez pedig biztonságot nyújt az intézményeknek és az ott dolgozóknak. Emlékeztetett, az önkormányzatoktól az állam átvette az iskolafenntartás terhét, amely korábban jelentősen hozzájárult eladósodásukhoz. Ugyanígy a kórházak adósságai is folyamatosan csökkennek – fűzte hozzá. Aláhúzta, ma már tehát nem csak a napi túlélés a cél az iskolákban és a kórházakban, hanem jelentős fejlesztések is zajlanak.

A szocialisták kormányzásával ellentétben ma a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók létbizonytalanság helyett kiszámíthatóságot tapasztalhatnak, megalázás helyett pedig megbecsülést – fogalmazott Hollik István.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk