CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.02

A migráció külső dimenziója nem hagyható figyelmen kívül

Gál Kinga sajtóközleménye

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a tegnapi brüsszeli migrációs plenáris vita kapcsán elmondta: „Csak úgy lehet elejét venni annak, hogy az időjárási viszonyok javulásával újra százezrek kíséreljék meg a Földközi-tengeren való átkelést Európába, ha kiemelten foglalkozunk a migráció külső aspektusaival is”.

"„Fontos lenne elismerni, hogy a tengeri mentés nem vezethet automatikusan törvényes belépéshez az EU területére."

Az Európai Parlament plenáris ülése újabb migrációs vitát tűzött napirendjére, ezúttal a Földközi-tenger középső térségében végbemenő migráció kezeléséről.

„Európát a Földközi-tenger középső migrációs útvonalán keresztül illegálisan elérő migránsok túlnyomó többsége gazdasági bevándorló” - mutatott rá az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságának frissen újraválasztott alelnöke.

Gál Kinga szerint szükség lenne az EU-n kívüli biztonságos övezetek kialakítására és lehetővé kell tenni a menedékjog iránti kérelmek unió területén kívüli vagy az EU külső határain történő feldolgozását.

A harmadik országokban migrációs- és menekültközpontokat kell létrehozni, továbbá megállapodásokat szükséges kötni annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki új alternatív migrációs útvonalak. Emellett az embercsempészek elleni erőteljesebb fellépés is elengedhetetlen.

„Fontos lenne elismerni, hogy a tengeri mentés nem vezethet automatikusan törvényes belépéshez az EU területére. Ez ugyanis arra ösztönzi a migránsokat, hogy rosszabbnál rosszabb állapotú hajókkal kíséreljék meg a veszélyes átkelést annak reményében, hogy kimentik őket” - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Emlékeztetett továbbá, hogy ez a megközelítés megegyezne az Európai Néppárt novemberi migrációs állásfoglalásával is.

„A Közép-Mediterrán térség mellett továbbra is kellő figyelmet kell fordítani a nyugat-balkáni útvonalra, támogatni kell az ezen az útvonalon fekvő országokat” - tette hozzá a politikus.

(EPP - Hungarian Press)

Figyelmébe ajánljuk