CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.16

A Fidesz egyetért a jogi határzár megerősítésével

Egyetértünk a jogi határzár megerősítéséről szóló kormányzati törvényjavaslat céljaival – jelentette ki Halász János csütörtökön, a kihelyezett frakcióülés helyszínén, Visegrádon.

A Fidesz-frakció szóvivője elmondta, szerda este Orbán Viktor politikai előadását hallgatta meg a frakció, a miniszterelnök az új nemzeti politikáról és azokról a kihívásokról beszélt, amelyek 2017-ben Magyarország és a magyar emberek előtt állnak. Csütörtökön pedig Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a frakciót a migrációs helyzetről.

"cél, hogy megakadályozzuk a biztonsági kockázatot jelentő ismeretlen identitású, ismeretlen céllal érkező személyek  ellenőrzés nélküli bejutását."

Ezzel kapcsolatban Bakondi György kifejtette, számos furcsa döntést hozott az Európai Unió a migrációs válság kezdete óta. Ezek közül megemlítette a szisztematikus határellenőrzési rendszert, mely szerint schengeni határnál ki- és belépésre jelentkezőket ellenőrizni és regisztrálni is szükséges. Magyarország nem schengeni határain ez vélhetően súlyos utaztatási és szállítási gondokkal fog járni - mondta.

A bevándorlási adatokról szólva a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, eddig 4200 tiltott határátlépési kísérlet volt, ebből 2300-at megakadályoztak a kerítésnél, 1900 embert pedig visszakísértek a határzár túloldalára, miután elfogták őket a 8 kilométeres határsávban. Eddig 176 embert fogott el a rendőrség a 8 kilométeres sávon túl. A mostanáig benyújtott 752 menekültkérelemből 34-en részesültek valamilyen védelemben.

fidesz.hu

Bakondi György aláhúzta, a frakcióülésen szóba kerültek a jogi határzár megerősítésével összefüggő jogi szabályváltozások. Hozzátette: a kormány begyújtotta a Országgyűlésnek ezen törvényjavaslatát. Ennek célja, hogy megakadályozzuk a biztonsági kockázatot jelentő ismeretlen identitású, ismeretlen céllal érkező személyek ellenőrzés nélküli bejutását Magyarországra, és az Európai Unióba. Ezekre a szabályzásokra akkor van mód, ha tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van hatályban Magyarországon.

A szabályozások kapcsán ismertette, a magyar államhatáron levő tranzitzónákban kerül sor ellenőrzésre; a menekültkérelmet benyújtóknak az eljárás teljes ideje alatt - a jogerős elbírálásig - nem lesz joguk magyarországi tartózkodásra. Hozzátette: nincs szó őrizetről, a tranzitzónát Szerbia felé bármikor elhagyhatják.

Halász János hozzátette, várhatóan kedden délután kezdődik el a törvénycsomag általános vitája. A céljaival teljes mértékben egyetértünk – hangsúlyozta a Fidesz-frakció szóvivője.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk