CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.16

A Fidesz-KDNP egyhangúlag támogatta Áder János államfőjelöltségét

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangúlag támogatta, hogy Áder János jelenlegi köztársasági elnök legyen ismét a jelöltjük az államfői posztra – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján a kihelyezett frakcióülés helyszínén, Visegrádon.

Kósa Lajos kiemelte, a Fidesz belső szabálya szerint a frakciószövetség elnöke tesz javaslatot a köztársasági elnök személyére; Orbán Viktor pedig Áder Jánost javasolta köztársasági elnöknek. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangúlag támogatta, hogy Áder János jelenlegi köztársasági elnök legyen ismét a jelöltjük az államfői posztra – jelentette be. Hozzátette: minden frakciótag aláírja a támogatói javaslatot.

"minden frakciótag aláírja a támogatói javaslatot."

A fideszes politikus elmondta, a házbizottsági ülésen kiderült, hogy lehet más jelölt is, mert az MSZP Majtényi Lászlót javasolja.

Közölte, a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két jelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben. Azt viszont nem támogatjuk, hogy – a szokásoktól eltérően – parlamenti vita is legyen – fűzte hozzá.

Emlékeztetett, amikor a szocialisták adták a parlamenti többséget, és a házelnököt akkor sosem volt arra lehetőség, hogy kettős jelölés esetében a jelöltek beszélhettek volna a parlamentben a szavazás előtt. Amikor viszont a Fidesz adta a parlamenti többséget, és a házelnököt, akkor lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jelöltek felszólaljanak a Ház előtt – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. Mi az ellenzék jelöltjének is megadjuk a lehetőséget arra, hogy szóljon a szavazás előtt, a szocialisták demokráciafelfogása ezt eddig kizárta – jegyezte meg.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a szavazásra valószínűleg március 13-án kerül sor; a végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg.

Kitért arra, hogy döntöttek arról is, hogy támogatják Bándi Gyulát a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra. A kétharmados többséget igénylő szavazás jövő kedden várható az Országgyűlésben – tájékoztatott Kósa Lajos.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk