CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.16

Korlátozni fogják az illegális bevándorlók szabad mozgását

A magyar polgárok biztonsága érdekében korlátozni fogják a Magyarországra érkező illegális bevándorlók szabad mozgását – jelentette ki Lázár János arról a négy törvényből álló javaslat kapcsán, melyet a kormány kedden nyújtott be az Országgyűlésnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 78. Kormányinfón közölte, eddig azok, akik átjutottak a határon, nem zárt táborokba kerültek, hanem szabadon mozoghattak vagy akár el is hagyhatták az országot – emlékeztetett. Mivel ez Nyugat-Európában komoly biztonsági kockázatot jelentett, a kormány arra jutott, hogy több törvény módosítását kezdeményezi.

"ha a bevándorlás által okozott válsághelyzet van érvényben, akkor speciális eszközök vehetők igénybe."

A tárcavezető elmondta, abban az esetben, ha a bevándorlás által okozott válsághelyzet van érvényben, – ahogy jelen pillanatban is – akkor speciális eszközök vehetők igénybe. Aki betartja a szabályokat, annak a határátlépési pontnál be kell adnia a kérelmét, majd a kérelem elbírálásáig ott kell maradnia a határátlépési pontnál, amely két-háromszáz fő befogadására alkalmas. Aki olyan döntést hoz, – szabálysértést elkövetve – hogy a fizikai határzárt áttöri, azt a rendőrség őrizetbe veszi és visszaviszi a határra, és az itt lévő zónákban kell várnia addig, amíg a magyar állam dönt az ügyéről. Eddig négy hét várakozás után automatikusan be kellett őket engedni az országba, erre mostantól nem kerül sor – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: fidesz.hu

A menekültkérelmek elbírálásával kapcsolatban Lázár János azt mondta, a bíróság alkalmat kap arra, hogy személyes megjelenés nélkül is le tudja folytatni a tárgyalást telekommunikációs eszközök segítségével.
Az is érdemi változás, hogy már nem csak a határtól számított 8 kilométeren belül fogja a magyar rendőrség megállítani és a határhoz visszakísérni az illegális bevándorlókat, hanem bárhonnan az országból – fogalmazott. Hozzátette, az Európai Bizottság más országban is alkalmaz ehhez hasonló módszereket.

A tárcavezető beszélt arról is, az Európai Unió Bel-és Igazságügyi Tanácsa arról döntött, hogy egységes elektronikus felügyeleti rendszert hoz létre azok számára, akik harmadik ország állampolgáraként lépik át a schengeni határt, tehát az Európai Bizottság célja, hogy központosítsa az ő beléptetésüket, elvegye a hatáskört a tagállamoktól. Közölte: Magyarország – több más országgal együtt – tiltakozik ez ellen, egyrészt mert a kormány 2010 óta minden olyan törekvés ellen fellép, amely szuverén jogot sért; másrészt azért is, mert ez a határon túli magyarokat is hátrányosan érintheti.

A másik olyan EU-s javaslat is a határátlépést fogja befolyásolni, mert bármely európai uniós állampolgár, aki kilép schengenből vagy belép schengenbe, annak regisztrálnia kell. Ez két ok miatt problémás: az egyik, hogy óriási határforgalmat, akár torlódásokat is generálhat; a másik, hogy a határrendészeti szervek számára is óriási kihívást jelenthet az akár többmilliós gépjárműforgalom – húzta alá.

A magyar kormány a törvényjavaslatokkal tehát arra törekszik, hogy meg tudjuk védeni magunkat és a magyar határokat – összegezte Lázár János.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk