CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.17

A Parlament elé kerül a civilek átláthatóságáról szóló javaslat

A Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát - közölte Kósa Lajos pénteken Visegrádon.

A frakció szeretné elérni azoknak a szervezeteknek a nyilvánosságát és adatszolgáltatását, amelyek külföldről kapnak finanszírozást; ezekhez rögzítettek elveket – mondta Kósa Lajos. Világos, hogy jó néhány szervezet kiterjedt ügynökhálózattal működik Magyarországon, amelyek fizetett alkalmazottakból állnak és külföldi forrásokból próbálják a magyar közvéleményt befolyásolni a legkülönbözőbb kérdésekben – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

"minden olyan szándékról tudnia kell a magyar választópolgároknak, amely külföldi forrás felhasználásával szeretne befolyást gyakorolni."

Kiemelte, ezt megtehetik, hiszen Magyarországon szólás-és véleményszabadság van, ám minden olyan szándékról tudnia kell a magyar választópolgároknak, amely külföldi forrás felhasználásával szeretne befolyást gyakorolni. Éppen ezért úgy szeretnék megfogalmazni a szabályozást, hogy egy meghatározott összeg feletti külföldi támogatás esetén a szervezeteknek kötelező legyen nyilvánosságra hozni: kik a végső támogatók, milyen összeggel és milyen céllal adnak finanszírozást – közölte.

Kósa Lajos szerint ez az információszabadságnak egy momentuma, amely segíti a magyar emberek tájékozódását, hogy az adott szervezet önkéntes munkával és a magyar adományozók segítségével valósítja meg a céljait vagy külföldi hozzájárulással.

Hangsúlyozta, nincs szó a szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról, sokkal fontosabb az információk nyilvánosságra hozatala.

Fotó: fidesz.hu

Ám ha ennek nem tesznek eleget, akkor különféle szankciók következnek, például felfüggesztik a szervezet adószámát, amíg nem teljesítik az adatszolgáltatást. Ezt a szabályozási javaslatot márciusban fogja benyújtani a frakció a parlamentnek – jelentette be Kósa Lajos.

Kósa Lajos fideszes, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető pénteken Visegrádon tájékoztatta a sajtó képviselőit a kihelyezett frakcióülés döntéseiről. Az NGO-k átláthatósága mellett többek között téma volt a sajtótájékoztatón a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényjavaslat, a családi csődvédelem és a silányabb minőségű élelmiszerek ügye is.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk