CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.17

Egyetemi képzés és ösztöndíjrendszer indul a szakdolgozóknak

Az idei évtől egyetemi képzésben (MSC) részesülhetnek a diplomás egészségügyi szakdolgozók, valamint háromezer ápolónak tanuló kap ösztöndíjat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a magyar ápolók napja alkalmából tartott ünnepségen pénteken Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, ezen kívül megkezdődött az ápolók formaruhájának tervezése, 8 milliárd forint értékben ápolási eszközbeszerzés indul uniós forrásból, továbbá dolgoznak a nővérszállók folyamatos megújításán is.

"átlagosan 26 százalékos béremelésben részesültek a szakdolgozók, és ez folytatódni fog idén is"

Az államtitkár az induló egyetemi mesterképzésről azt mondta, a tervek szerint ennek minden költségét a magyar kormány finanszírozza, valamint lehetőség nyílik arra, hogy háromezer középiskolát végzett diáknak OKJ-s ápolói/szakdolgozói képzés keretében ösztöndíjat biztosítsanak a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es tanévre.

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, hogy tavaly átlagosan 26 százalékos béremelésben részesültek a szakdolgozók, és ez folytatódni fog idén is, amikor újabb 12 százalékkal nőnek majd a bérek, 2018-ban és 2019-ben pedig újabb 8-8 százalékos emelésre számíthatnak. Így 2019 végére megduplázódik a szakdolgozók bére 2011-hez képest - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, az ápolási szakma, az abban dolgozók nélkül nincs egészségügyi ellátás sem, a dolgozók megbecsültsége "nem lehet kérdéses" a kormány részéről. Kitért arra is, hogy a tavalyi volt az első olyan év, amikor csökkent a szakdolgozók körében az elvándorlás.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk